Linkovi

46 posto za Busha - 'opasno nizak rejting' (20/5/04) - 2004-05-19


Nestabilna situacija u Iraku, kao i rastuće cijene goriva na domaćem tržištu, čini se da nagrizaju popularnost predsjednika Busha. Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je podrška predsjedniku pala na najnižu razinu otkako je došao u Bijelu kuću – i to samo šest mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Najnoviji problem koji zadaje brige Bijeloj kući je ubrzani rast cijena benzina. Taj bi problem mogao čak potkopati druge, pozitivne ekonomske pokazatelje i rast broja novootvorenih radnih mijesta.

Najvjerojatniji protukandidat gospodina Busha na izborima u studenom, demokratski senator John Kerry, kritizirao je predsjednika da nije učinio dovoljno u obuzdavanju rasta cijena goriva: “Cijene bezina sve više rastu… dostigle su najvišu razinu svih vremena u ovoj zemlji. A što radi predsjednik? Gdje su pozivi OPEC-u da poveća proizvodnju?”

Izborni stožer gospodina Busha odmah je uzvratio. Jedan od glasnogovornika je, naime, optužio senatora Kerryja da je protivljenjem predsjednikovoj strategiji na polju energetike – pridonio rastu cijena goriva.

Što se samog predsjednika Busha tiče, on naglašava značaj svog čelništva u ratu protiv terorizma. Nekidan je to ponovio i u govoru pred utjecajnom židovskom lobističkom udrugom AIPAC: “Postoji samo jedan put ka miru i sigurnosti. Amerika će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se borila protiv neprijatelja slobode i porazila ih.”

Predsjednikovi savjetnici i politički analitičari vjeruju da će najjači argument gospodina Busha na izborima u studenom biti uvjerenje javnosti da je on snažan čelnik. Taj je image, međutim, bio nešto slabiji u nekoliko zadnjih anketa. Gallupovo ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da predsjednika sada podržava tek 46 posto Amerikanaca - što je opasno nizak rejting za bilo kojeg predsjednika - pola godine uoči izbora.

Analitičar vašingtonskog instituta American Enterprise Norman Ornstein predviđa da će u studenom glasači svoju pažnju prvo usmjeriti ka sadašnjem predsjedniku, a nakon toga i na kandidata koji se pojavljuje kao izazivač. “Kad se čelnik koji je već na dužnosti kandidira za reizbor – onda je pažnja usmjerena ka njemu. Kerry mora govoriti o svojim planovima – i na tome se uglavnom svršava. Konačnu odluku glasači će temeljiti na pitanju – je li sadašnji predsjednik zaslužio još četiri godine na vlasti?”

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da senator Kerry ima neznatnu prednost u utrci s predsjednikom Bushom. Također se vidi da glasače najviše brinu pitanja ekonomije i Iraka. 54 posto ispitanika smatra da se za rat u Iraku ne isplati podnositi žrtve, a 58 posto ih ne odobrava politiku koju predsjednik vodi u Iraku.

Senator Kerry također kritizira način na koji administracija vodi rat u Iraku, ali i dalje podržava ostvarenje kranjeg cilja – transformiranje Iraka u demokratsku zemlju. Taj pristup će – prema mišljenju nekih stručnjaka – stvoriti probleme za senatora Kerryja.

Profesor Ron Walters sa Sveučilišta Maryland smatra da demokratski predsjednički kandidat do sada nije uspio uvjeriti javnost da su njegova stajališta glede Iraka bitno drukčija od stajališta predsjednika Busha. Demokrati strahuju da bi anti-ratno raspoloženi glasači u studenom mogli svoj glas dati ne senatoru Kerryju, nego neovisnom kandidatu Ralphu Naderu koji se zalaže za povlačenje američkih snaga iz Iraka u roku od šest mjeseci.

XS
SM
MD
LG