Linkovi

Hoće li nove članice EU slijediti primjer Irske (19/5/04) - 2004-05-18


Više istočno-europskih zemalja koje su ovog mjeseca primljene u Europsku uniju nadaju se da će učlanjenjem – kao nekad Irska - iz siromašnih prerasti u bogate države. Međutim, razlike između Irske i novoprimljenih država mogle bi otežati ponavljanje irskog uspjeha od prije trideset godina.

Kad je pristupila Europskoj uniji 1973.godine, irski je dohodak po glavi stanovnika iznosio tek 62 posto od prosjeka u uniji. 2002. godine taj je dohodak dostigao 121 posto prosjeka u uniji. Poput Irske, i baltičkim je državama više stoljeća bila nametnuta dominacija susjednog, kolonijalnog diva. Poput Irske prije trideset godina - baltičke države su siromašnije od većine drugih članica Europske unije, ne raspolažu značajnijim prirodnim bogatstvima, te se nadaju da će im članstvo u uniji donijeti subvencije i uspjeh.

Vanjsko-politički savjetnik premijera Litve – Darius Semaska – kaže da je njegova zemlja približno iste veličine kao Irska, te da će slijediti irski model. “Mi, u osnovi, vidimo da je naša startna pozicija čak i bolja nego što je bila irska pozicija sedamdesetih godina; mi možemo slijediti i ponoviti njihov uspjeh.”

Irskoj je trebalo skoro dvadest godina članstva u uniji da bi rješila problem visoke nezaposlenosti, masovnog iseljavanja i velikog javnog duga. Irska ekonomistica Margaret Doyle kaže da je najbolji put ka ekonomskom rastu malih zemalja poput njene – privlačenje stranih multinacionalnih korporacija smanjivanjem poreznih opterećenja. Irska je na taj način privukla značajna strana ulaganja.

Do 1998. godine, na američke je multinacionalne kompanije otpadalo 70 posto irskog izvoza. Irska je nekad izvozila radnu snagu, a sad je uvozi iz istočne i južne Europe. Nove članice Europske unije svjesne su značaja smanjenja poreza na profit korporacija i mnoge su ga smanjile na ispod 20 posto. … U Litvi on iznosi 15 posto. Kombinacija niskih poreza, obrazovane radne snage i relativno niskih plaća čini zemlje poput Litve i Slovačke privlačnima za strane ulagače.

Poljski veleposlanik u Irskoj – Witold Sobkow – pažnju je usredotočio na nešto drugo: kako iskoristiti irsko iskustvo da bi se izvuklo što više subvencija iz fondova Europske unije."Mislim da nam u tome Irska može najviše pomoći… u tome kako najučinkovitije iskoristiti europske fondove, kako podnositi zahtjeve za dobijanje dobrih projekata, kako popunbjavati aplikacije, kako lobirati u Bruxellesu - i tome slično".

Drugim riječima – kaže poljski veleposlanik - od Irske treba naučiti kako što učinkovitije iskoristiti članstvo u uniji za dobrobit svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG