Linkovi

Bob Woodward: <I>Plan napada</I> (18/5/04) - 2004-05-17


Nova knjiga Bob Plan napada napada pokazuje da su podijeljena mišljenja glede vojne akcije u Iraku postojala ne samo u svjetskoj javnosti, već i u samoj Bijeloj kući. Woodward svoju knjigu temelji na opširnim razgovorima s vodećim ljudima američke administracije i višesatnim razgovorima sa samim predsjednikom Bushom.

Plan napada opisuje što se događalo 'iza kulisa' u Bijeloj kući uoči početka invazije na Irak prošle godine i razilaženja između viših dužnosnika administracije predsjednika Busha po tom pitanju. S jedne strane bili su dopredsjednik Dick Cheney i Donald Rumsfeld, koji su zagovarali rat, a s druge državni tajnik Colin Powell, general Tommy Franks i drugi koji su se aktivno suprotstavljali planu da se krene u invaziju zemlje koja nema nikakve veze s terorističkim napadima od 11. rujna, i dok se još uvijek vodi rat u Afganistanu.

Iz opsežnih interviewa s članovima administracije i raspoloživih dokumenta, Bob Woodward sastavio je knjigu koja preispituje uzroke i posljedice ovog rata kojeg mnogi smatraju najkontroverznijim još od vijetnamskog. Plan napada također pruža i osobne profile predsjednika, njegovog zamjenika Dicka Cheneya, državnog tajnika Powella, ministra obrane Rumsfelda, direktora CIA-e Georgea Teneta i drugih američkih političara, ali i nekolicine stranih čelnika kao što su britanski premijer Tony Blair i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Čitatelj će iz knjige primjerice saznati da je glavni vojni planer operacije general Tommy Franks često vrlo pogrdno govorio o višem dužnosniku Pentagona Douglasu Feithu, da je državni tajnik Colin Powel bio uznemiren spoznajom kako se Dick Cheney iz opreznog političara u administraciji prvog predsjednika Busha, pretvorio u fanatika, te kako saudijski veleposlanik u Washingtonu princ Bandar ima puno više utjecaja na administraciju negoli bi to itko pretpostavio.

Knjiga započinje opisom sastanka predsjednika Busha i Donalda Rumsfelda, 10 dana nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Predsjednik je od svog ministra tom prilikom zatražio ratni plan za napad na Irak, a ono što u knjizi slijedi opis je svojevrsne bitke koja se vodila nekad polu javno, a nekad tajno, među članovima administracije i koja je naposljetku dovela do vojne akcije.

Bob Woodward ima izuzetnu sposobnost da neki davno vođeni razgovor ukratko i vjerno prenese svom čitatelju. Kritičar New York Timesa piše kako autor Plana napada ima i izoštreno uho za sitne detalje koji često govore više od izgovorenih riječi – gurkanje laktom Donalda Rumsfelda koje ga je izbacilo iz ravnoteže ili zabrinuti uzdah predsjednikove supruge Laure Bush na drugom kraju telefonske linije.

Neki od najzanimljivijih dijelova knjige odvijaju se tisućama kilometara daleko od Washingtona – primjerice, opisuje se početak akcije agenata Središnje obavještajne agencije CIA-e u sjevernom dio Iraku, neposredno pred napad američke vojske. Američki su agenti svojim dojavljivačima i informantima dijelili toliko mnogo novčanica od sto dolara da je u tom području uskoro najobičnija šalica kave koštala 100 dolara.

Bob Woodward, jedan od urednika Washington Posta, autor je devet non-fiction knjiga koje su se popele na vrh liste američkih bestselera. Zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio je aferu Watergate koja je početkom sedamdesetih godina dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona.

XS
SM
MD
LG