Linkovi

Hrvatska 'odvojena od regije' (18/5/04) - 2004-05-17


Prihvaćajući godišnje nalaze o zemljama zapadnog Balkana Ministarsko vijeće EU potvrdilo je staro - Hrvatska se odvojila od regije.

Sa skupa ministara na kojem su važne teme obnova rasprave o sadržaju europskog ustava teško je kao udarnu vijest staviti predvidljivu raspravu o zapadnom Balkanu. Europa pokušava složiti ustav koji će odgovarati svima i, konačno, omogućiti Uniji sada 25 a u budućnosti i preko 30 država nesmetan, efikasan rad.

Na Balkanu Unija se pak trudi, temeljem procesa stabilizacije i pridruživanja pet zemalja regije pripremiti za visoke zahtjeve kandidature a potom, istina na duže staze, i za članstvo u Uniji što je deklarirani cilj cijelog procesa. Ministri vanjskih poslova EU razmotrili su i prihvatili redovne godišnje izvještaje europske Komisije o Albaniji, BiH, Makedoniji i SCG. Izvještaj o Hrvatskoj ove je godine, izuzetno, zamijenjen opširnim Komisijinim avisom, te će Hrvatsku ministri obraditi na idućem skupu sredinom lipnja.

Potvrđeni nalazi i ocjene Ministarskog vijeća upućuju na drastične razlike u regiji, što znači da se očekuje se da će iduće Ministarsko vijeće preporučiti liderima Unijinih 25 članica da Hrvatskoj dadu kandidatski status na summitu u lipnju – mada se, barem za sada, ne očekuje da će ga pratiti i datum otvaranja pregovora.

Istovremeno, ministri bi mogli od Komisije zatražiti početak izrade mišljenja je li Makedonija spremna za kandidaturu i potom čekati najmanje godinu dana na Komsijin avis mada je Makedonija jedina zemlja regije u kojoj je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U Bosni i Hercegovini reforme su sporovozne, Albaniji, iako u pregovorima o spoprazumu, predstoji mnogo reformskoig posla i obračunavanja s kriminalom i korupcijom. U Srbiji i Crnoj Gori usprkos svim mogućim kombinacijama, kako političari kažu, mrkava i batina, nisu se dogodile željene promjene, od reforme pravosuđa do suradnje s Haagom ali i uređenja odnosa u federacji.

Ovako situaciju u regiji – bez Hrvatske, koja se od regije izdvojila ne samo tehnički – vide šefovi diplomacija naglašavajući da brzina napretka u integracijama ovisi o naporima ovih zemalja.

XS
SM
MD
LG