Linkovi

Uloga civilnih istražitelja u ispitivanju iračkih zatvorenika (17/5/04) - 2004-05-16


Izbijanje skandala oko zlostavljanja iračkih zatvorenika privukao je pažnju javnosti na ulogu civilnih istražitelja u ispitivanju zatvorenika.

Dosadašnja kongresna svjedočenja o zlostavljanju iračkih zatvorenika pokazala su da su u nekim slučajevima možda sudjelovali i civili, angažirani kao istražitelji u vojnim zatvorima u Iraku. Mnogi se pitaju – zašto bi takvi osjetljivi poslovi uopće bili povjereni civilima. Stručnjaci ističu da se radi o širem trendu prenošenja mnogih funkcija vojske na civilne kompanije. Profesorica Deborah Avant sa sveučilišta George Washington kaže da je angažiranje civilnih istražitelja postalo vrlo važnu u ratu protiv terorizma. "Potreba za civilnim istražiteljima pojavila se nakon terorističkih napada od 11. rujna. Diljem svijeta uhićen je velik broj ljudi koje treba ispitati, a američka vojska za to nema dovoljno stručnjaka, pa je posegnula za civilima".

Mnogi istražitelji i sami su bivši vojnici, pa čak i bivši vojni istražitelji, što znači u tom poslu imaju i više iskustva od samih vojnika. Međutim, kada netko svuče vojnu uniformu, mijenja se i njegov status. Jeff Kojac iz washingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije, ističe da civilni istražitelji nisu obuhvaćeni pravnim sustavom američke vojske, iako imaju ugovore s Pentagonom."Američki vojnik podliježe vojnim propisima, bez obzira na to u kojoj zemlji je te propise prekršio. No, situacija je vrlo nejasna kada neki prijestup počini civil koji radi za vojsku".

Kongres je 2000. usvojio zakon kojim svi zločini koje počine civili koji rade u inozemstvu za Pentagon dolaze pod jurisdikciju američkih saveznih sudova. No taj se zakon odnosi samo na civile koje je angažirao Pentagon i još nije jasno tko bi ga zapravo trebao provoditi. Uz to, postavlja se i pitanje – pod čijim zapovjedništvom su civilni istražitelji u Iraku? Ministar obrane Donald Rumsfeld kazao je da ti istražitelji odgovaraju obavještajnoj službi koja ih je angažirala. To znači da ih nije angažirala vojska, već neka druga vladina agencija. Ipak, nije jasno – koja. U svjedočenjima u Kongresu spominjana je vojna obavještajna služba, ali i CIA.

Pomoćnik ministra obrane za obavještajne aktivnosti Stephen Cambone izjavio je da su civilni istražitelji u zatvoru Abu Ghraib slijedili stroga pravila, koje je postavila vojska. "Civili ne smiju provoditi ispitivanja bez nadzora vojnog osoblja. Možda se u nekim slučajevima nisu pridržavali tog pravila. Uz to, civili ne smiju nadzirati, niti izdavati naredbe vojnom osoblju. Nadalje, sva kaznena djela koja civili počine mogla bi biti u nadležnosti saveznih sudova".

Angažiranje civilnih istražitelja u zatvorima u Iraku izazvalo je brojne diskusije o tome da li bi se oni tamo uopće trebali nalaziti. Kako se čini, o ovoj temi još će se mnogo raspravljati, dok se budu tražili odgovori na pitanje – što je krenulo po krivu u Abu Ghraibu?

XS
SM
MD
LG