Linkovi

Al Qaida nije KGB (14/5/04) - 2004-05-13


Da bi se suprostavile globalnom terorizmu, američke obavještajne agencije moraju svoj posao obavljati na drugačiji način nego što je to bio slučaj kada im je neprijatelj bio sovjetski KGB. Ovo su nedavno u New Yorku zaključila tri bivša direktora Središnje obavještajne agencije, CIA-e. S panela koji je okupio ta tri čelna američka bivša špijuna javila se Kerry Sheridan.

CIA je osnovana 1947. Prvi joj je cilj bio – spriječiti katastrofu poput Pearl Harboura, kada je Amerika nespremno dočekala japanski napad. James Woolsey, bivši direktor CIE kaže da je za vrijeme hladnog rata CIA bila uspješna zbog toga što su joj pomagali vrlo motivirani obavještajci iz istočne i središje Europe, koji su priželjkivali propast sovjetskog režima. Danas, u sudaru s islamskim terorizmom, takva pomoć ne postoji, i CIA se tome treba prilagoditi.

"Glavni bi cilj trebao biti – dobra priprema za potencijalni napad. Američko društvo mora postati otpornije u više pogleda. Napad bi se trebao ili djelomično spriječiti ili pak, ako do njega dođe, reakcija na njega mora biti kvalitetna - tako da se i ona sama može smatrati svojevrsnom pobjedom nad teroristima" - smatra James Woolsey. On posebno naglašava potrebu pojačanog regrutiranja obavještajaca koji govore arapski i perzijski, koji će se uhvatiti u koštac s terorizmom na domaćem terenu, u samoj Americi.

Stansfield Turner, koji je bio direktor CIA-e u razdoblju između 1977 i 1981, zalaže se za osnivanje posebne obavještajne agencije koja bi se brinula za unutrašnju sigurnost. Ta bi ustanova objedinila policijske i obavještajne kapacitete – kako je rekao Turner – od vrha do dna.

Stansfield Turner smatra da se u iračkoj krizi najštetnijom pokazao politički pritisak na CIA-u, da “proizvede” informacije koje su podržale tvrdnju Bijele kuće da Saddam Hussein posjeduje oružje masovnog uništavanja. "Najveći problem na obavještajnoj sceni je politički pritisak koji dolazi iz Bijele kuće. Da sam ja danas direktor CIA-e vjerojatno bih podnio ostavku."

Nakon terorističkih napada na New York i Washington CIA i FBI kritizirana je njihova loša suradnja. William Webster, također bivši direktor CIA-e, tvrdi da je suradnja sada bolje, a da je glavni problem – zastarjela oprema: "Najveći je problem što Kongres FBI-ju nije odobrio kupnju moderne kompjuterske opreme, u skladu sa zakonima koji nalažu bliskiju suradnju s CIA-om. Kako da dobro radite ako su vam kompjuteri stari 13 godina?"

Tri bivša direktora CIA-e sudjelovali su na panelu koji je u New Yorku organiziralo utjecajno Vijeće za međunarodne odnose.

XS
SM
MD
LG