Linkovi

Mimica: Hrvatska u EU za 3 do 5 godina (13/5/04) - 2004-05-12


Temeljno pitanje odnosa Hrvatske prema Europskoj Uniji je ispunjenje unutarnjih reformi u skladu sa standardima EU - izjavio je u Splitu, na tribini u Europskom domu, Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije.

Neven Mimica za Glas Amerike govori o važnosti regionalnog razvoja Europske Unije te o vremenskom okviru kada bi hrvatska i formalno mogla postati član Unije.

Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije drži kako je do danas Hrvatska obavila oko 40 posto posla u pogledu zakonodavne aktivnosti te prihvaćanja gospodarskih kriterija na polju konkurentnosti njezinog gospodarstva. Na nekim područjima, kaže Neven Mimica, Hrvatska je napravila i više od toga, primjerice pri ispunjenju političkih kriterija i dodaje:

“Hrvatska je 13-14 poglavlja Acquis Communautaire europske pravne stečevine već prisvojila odnosno ugradila u svoje zakonodavstvo. Ostaje još onih 30-31 poglavlje i još puno posla. Vremenski smo vjerojatno udaljeni oko 3 do 5 godina. Možda članstvo možemo očekivati 2008. ili 2009. godine i to je po meni poprilično realno što se tiče formalnog članstva Hrvatske u Europskoj Uniji."

Neven Mimica kaže za Glas Amerike kako ne treba robovati datumima u procesu hrvatskog približavanja Europskoj Uniji. U 2007. godini Hrvatska može završiti pregovore o članstvu i ostvariti unutarnju spremnost nakon provedenih reformi. Mimica je optimist u pogledu pozitivnog mišljenja koje se očekuje na sjednici Europskog vijeća u lipnju ove godine. Tada bi Hrvatska trebala dobiti status kandidata i doznati datum početka pregovora o članstvu u Uniji.

Neven Mimica predsjednik saborskog Odbora za europske integracije pojašnjava da se Europska Unija razvija po regijama, a ne po državama članicama. On smatra da u Hrvatskoj takva politika ravnomjernog regionalnog razvoja još nije na djelu.

”U ovom trenutku u uvjetima članstva u Europskoj Uniji snažno jača potreba da se takva politika osmisli i u Hrvatskoj. To će tražiti daljnu decentralizaciju kao i jačanje lokalnih i regionalnih jedinica koje će i u smislu financija i administrativnih ovlasti morati biti snažnije definirane i onda će unutar europske politike supsidijarnosti moći i donositi odluke koje se tiču baš građana na toj lokalnoj razini, ali će moći i financirati tako donešene odluke i programe bilo svojim sredstvima bilo sredtvima Europske Unije."

Kada postane članica Hrvatska će najdulja prijelazna razdoblja od Europske Unije tražiti na području primjene svih ekoloških standarda, na području poljoprivredne politike , na polju unutarnjih poslova i pravosuđa te po pitanjima prava stjecanja nekretnina za strance u Hrvatskoj.

Pitanje nekretnina Neven Mimica predsjednik saborskog Odbora za Europske integracije ocjenjuje osjetljivim: “Europska Unija neće pristati na neko trajno izuzeće od tog pravila, slobodnog stjecanja nekretnina za sve državljane Europske Unije na području bilo koje zemlje članice. Prijelazno razdoblje će se trebati dobro osmisliti i u pogledu trajanja i u pogledu rješenja koje će tijekom tog prijelaznog razdoblja vrijediti”.

XS
SM
MD
LG