Linkovi

CSM:  Amerika se priprema na još više brutalnih prizora iz Iraka (12/5/04) - 2004-05-12


General Janis Karpinski – koja je do nedavne suspenzije bila upravnica zatvora u Iraku – tvrdi da su čelni vojni predstavnici u Iraku odbacili njeno protivljenje prepuštanju uprave zatvorima vojnoj obavještajnoj službi. Odbačeno je – kaže ona - i njeno izražavanje zabrinutosti u vezi s primjenom prekomjerne sile. Prema pisanju Washington Posta, nakon najnovijih tvrdnji generala Karpinski, u središtu skandala zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika našli su se dvojica najviše rangiranih američkih generala u Iraku - Ricardo Sanchez i Geoffrey Miller.

Christian Science Monitor ocjenjuje da se Amerika priprema na još više brutalnih prizora iz Iraka, te da usporedo s ispitivanjem slučajeva zlostavljanja zatvorenika – opada podrška ratu. Za sada samo rijetki glasovi u Washingtonu pozivaju na ubrzano povlačenje iz Iraka, a oni koji to čine navode da je skandal u zatvoru Abu Ghraib jasan dokaz da je rat bio pogrešno vođen od početka. Bostonski list nastavlja da preovlađuje uvjerenje da bi sada trebalo brzo i javno provesti sudski postupak protiv odgovornih za zlostavljanje zatvorenika, te na tome graditi naredne poteze.

Najtiražniji USA Today izvještava o još jednom zatvorskom problemu – onom domaćem. Broj osuđenih na doživotnu robiju drastično je povećan u proteklih deset godina, iako je broj nasilnih zločina u istom razdoblju smanjen. Ukupno 127.677 kažnjenika izdržava doživotnu zatvorsku kaznu, što predstavlja povećanje od 83 posto u odnosu na 1992. godinu. … USA Today navodi da se značajno povećao i broj drugih zatvorenika, osuđenih na kraće kazne. Danas zatvorsku kaznu izdržava milijun i 360 tisuća ljudi Amerikanaca, dok ih je 1992.godine u zatvoru bilo nešto više od 850 tisuća.

XS
SM
MD
LG