Linkovi

Prizori zlostavljanja iračkih zatvorenika potresli svijet (10/5/04) - 2004-05-09


Otkrića o zlostavljanju iračkih zatvorenika, posebno u zatvoru Abu Ghraib, izazvala su zgražanje diljem svijeta. Predsjednik Bush javno se ispričao zbog ovog slučaja. Zbog skandala u Abu Ghraibu sve se češće čuju pozivi za smjenjivanjem ministra obrane Donalda Rumsfelda. Uz to, neprestano se pojavljuju nove vijesti vezane uz zlostavljanje iračkih zatvorenika.

I arapski svijet i Washington potresla su otkrića o zlostavljanju iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u blizini Bagdada. Skandal je izbio 28. travnja kada je američka televizijska mreža CBS objavila fotografije na kojima američki vojnici ismijavaju i tjeraju gole iračke zatvorenike na neprilične radnje. Za Arape i ostale koji su kritični prema Sjedinjenim Državama, ove fotografije u potpunoj su suprotnosti s američkim tvrdnjama da je Irak oslobođen, kako bi se irački narod izbavio iz tiranije. Za one koji brane Sjedinjene Države, objavljivanje fotografija i pokretanje službenih istraga o ovom slučaju pokazuje da Amerikanci priznaju svoje greške i da poduzimaju korake da bi ih ispravili.

To je priznanje kulminiralo u četvrtak, kada se presjednik Bush javno ispričao tijekom posjeta jordanskog kralja Husseina Washingtonu."Rekao sam mu da mi je žao zbog ponižavanja kroz koje su prošli ičraki zatvorenici, te zbog ponižavanja kroz koje su prošle njihove obitelji".

Prije svega se postavlja pitanje – zašto te fotografije iz Abu Ghraiba uopće postoje? Neki analitičari, uključujući Victora Davisa Hansona iz Instituta Hoover u Kaliforniji, vjeruju da su vojnici snimali te fotografije kako bi "slomili" zatvorenike i naveli ih da surađuju s američkim vlastima. U tu svrhu, vojnici su, kaže gospodin Hanson, namjerno kršili arapske kulturne standarde. "Ove metode prinuđivanja osnivale su se na spolnom zatrašivanju i ponižavanju. Ideja da među gole muškarce postavite ženu vrlo je ponižavajuća u društvu, koje iznad svega cijeni čast i muževnost. Mislim da je to oblik psihološkog mučenja i prinude".

Otkrića o zlostavljanju zatvorenika izazvala su val negodovanja, pogotovo u arapskim medijima. Khaled Dawoud, washingtonski dopisnik dnevnika al-Ahram iz Kaira, kaže da je su reakcije bile vrlo žestoke."Reakcije na otkrića iz Iraka bile su vrlo vidljive, ne samo u našem listu, već i u svim arapskim dnevnicima. Vidio sam neke vrlo oštro sročene naslove, koji su spominjali 'sramotu', 'skandal' i 'američko barbarstvo'.

Maher al-Othman, urednik dnevnika al-Hayat iz Londona, kaže da fotografije iz Iraka imaju šire implikacije za Sjedinjene Države."Kako god da pogledate, te fotografije i vijesti pokazuju doista vrlo loše postupanje prema ljudskim bićima i vrlo neodgovorno ponašanje američkih snaga".

Američka nastojanja da se javnom diplomacijom poboljša imidž Sjedinjenih Država, posebno u arapskom svijetu, ozbiljno su ugrožena zbog skandala iz Abu Ghraiba, kaže urednik Washington Timesa" Arnaud DeBorchgrave."Na ljestvici od jedan do deset, ono što se dogodilo bila bi dvanaestica. To je apsolutno najgore što se uopće moglo dogoditi".

Nedugo nakon što su fotografije iz Iraka objavljene, iz Bijele kuće i drugih dijelova administracije stigla su obećanja da će ovaj problem biti temeljito istražen. Ministar obrane Donald Rumsfeld kazao je da je istraga već u tijeku. "Prvu naznaku da nešto nije u redu Ministarstvo obrane dobilo je 13. siječnja, kada je jedan vojnik, koji je vidio zlostavljanje, podnio prijavu svojem zapovjedniku u Bagdadu.

Ipak, Alastair Hodgett iz Amnesty Internationala kaže da je problema u Abu Ghraibu bilo znatno prije siječnja."Nažalost, to nije bilo ništa novo. Amnesty International i druge organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravali su na zlostavljanje zatvorenika, pogotovo u Abu Ghraibu, još u srpnju prošle godine".

U međuvremenu, protiv šest pripadnika vojne policije, koji su bili raspoređeni u Abu Ghraibu, podignute su optužnice. Uz to, zamjenik načelnika združenog stožera američke vojske, general George Casey najavio je pokretanje zasebne istrage o smrtima 25 zarobljenika, uključujući i dva slučaja u kojima su američki vojnici ubili zatvorenike. Irački skandal naveo je senatski Odbor za oružane snage da organizira svjedočenja o tome što se dogodilo u Abu Ghraibu i tko je za to odgovoran. Ministar obrane Donald Rumslfed je u svojem svjedočenju preuzeo odgovornost za ovaj skandal.

Demokratski senator Jack Reed upozorio je da ljudi možda neće zapamtiti ispritke, ali će još dugo pamtiti šokantne fotografije."Sljedećih pedeset godina, imidž Sjedinjenih Država u islamskim zemljama i mnogim drugim dijelovima svijeta počivat će na fotografiji na kojoj se vidi američka vojnikinja kako vuče golog Iračanina na uzici po podu".

Ministar obrane Rumsfeld je u svojem svjedočenju odgovorio i na pozive da zbog ovog slučaja podnese ostavku. "Zar to uopće treba reći – da mislim da neću više moći efikasno obavljati svoju dužnost, odmah bih podnio ostavku. No, neću podnijeti ostavku samo zato jer to neki traže iz političkih pobuda".

Predsjednik Bush je jasno dao do znanja da i dalje podržava ministra Rumsfelda. No, nakon ovog skandala, što mogu Sjedinjene Države učiniti kako bi popravile svoj ugled i spriječile slične incidente u budućnosti? Novi američki zapovjednik zatvora u Iraku, general-bojnik Geoffrey Miller najavio je da će smanjiti broj zatvorenika u Abu Ghraibu, te je naredio da se zatvorenicima glave više ne smiju pokrivati kukuljicama. Urednik lista al-Hayat Maher al-Othman smatra da će Sjedinjene Države početi popravljati svoj imidž kažnjavanjem onih koji su izravno odgovorni za zlostavljanje zatvorenika. "Ukoliko se tim ljudima bude sudilo, ili budu otpušteni iz vojske, ili zatvoreni, to bi moglo Iračanima i Arapima pokazati da Amerikanci neće dozvoliti da se takve stvari nastave događati".

Bivši američki veleposlanik David Mack, danas stručnjak washingtonskog Instituta za Srednji istok, smatra da je kažnjavanje krivaca izuzetno važno, jer pokazuje da demokratsko društvo ispravlja svoje greške. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države moraju otvoreno i izravno odgovoriti na zabrinutost u arapskom svijetu."Morat ćemo ustrajati u našem humanom, širokogrudnom i pravednom pristupu problemima muslimanskog i arapskog svijeta, kako bismo popravili našu reputaciju zemlje koja ne smatra druge manje vrijednima, samo zato jer su drugačije vjere".

Hoće li fotografije iz Abu Ghraiba doista ostati urezane u pamćenje arapskog svijeta i za pedeset godina ili će, kako vjeruju neki, vrijeme izliječiti sve rane? Teško je reći, no kratkoročno gledano, upozoravaju mnogi arapski i zapadni promatrači, sve veći bijes prema Sjedinjenim Državama mogao bi dovesti do jačanja terorizma i otežati napore na popravljanju američkog imidža.

XS
SM
MD
LG