Linkovi

Pretisk splitskog Evangelijara (6/5/04) - 2004-05-06


Uoči proslave blagdana sv. Dujma zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u splitskoj katedrali sv. Dujma predstavljen je pretisk splitskog Evangelijara najstarije i najsvetije sačuvane knjige u Hrvatskoj. Riječ je o kulturnom spomeniku od najveće vrijednosti.

Evangelijar koji ima 624 stranice sadrži četiri evanđelja. Prema srednjovjekovnoj legendi napisao ga je sam Sveti Dujam. Stručnjaci se ne mogu sa sigurnošću složiti oko mjesta i vremena njegova nastanka. Njegov nastanak smješta se od 5. do 7. stoljeća u splitsku okolicu, Salonu ili na sjever Italije. O splitskom Evangelijaru akademik Radoslav Katičić je rekao :

“Prilično je jasno ma koliko bilo i drugih mišljenja da je to praktički kasnoantička knjiga i ako je nastala u Dalmaciji da je nastala u Saloni. Nije nimalo sigurno da je nastala u Dalmaciji i Saloni, ali u vezi toga pitanja su zato izneseni ozbiljni argumenti”, kaže ovaj akademik.

Splitskom Evangelijaru stručnjaci do sada nisu odredili autora. Iz teksta Evangelijara, u kojem postoji prijepis evanđelja, Evangelijar nastaje nakon života Sv. Jeronima koji je u petom stoljeću preveo Bibliju s grčkog na latinski jezik.Nadbiskup Splitsko-makarski msgr. Marin Barišić govoreći o splitskom Evangelijaru je istaknuo :

“On znači kontinuitet salonitanske crkve u splitskoj crkvi. Usudio bih se reći da su ovo naše duhovne tračnice preko kojih je i s kojim je život iz Salone došao u naš Split. Evangelijar je nosio i usmjeravao generacije i generacije, našu kulturu, našu civilizaciju , nacionalnu i sveopću kršćansku. Ovo je doista živa memorija u kojoj je pohranjen crkveni život , kulturni, religiozni i nacionalni”, kaže Splitsko-makarski nadbiskup.

Splitski Evangelijar zajednički objavljuju Splitsko-makarska nadbiskupija i Književni krug Split. Pretisk Evangelijara tiskan je u 1200 primjeraka.

XS
SM
MD
LG