Linkovi

Predsjednik Bush ukorio ministra Rumsfelda (6/5/04) - 2004-05-06


Američkim tiskom i dalje dominira tema zlostavljanja iračkih zatvorenika u američkom vojnom zatvoru. "New York Times" izvještava da je predsjednik Bush ukorio ministra obrane Donalda Rumsfelda zbog načina na koji je reagirao na kontroverzu sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika, objavili su dužnosnici Bijele kuće. Takva objava, koju je dopustio predsjednik Bush, predstavlja izuzetan primjer upiranja prsta krivnje u administraciji koja je poznata po držanju do naređenja i lojalnosti. Navedeni dužnosnici tvrde da je predsjednik Bush izrazio svoje nezadovoljstvo ministru Rumsfeldu zato što ga nije upoznao s postojanjem fotografija o zlostavljanju iračkih zatvorenika. “Predsjednik nije zadovoljan, niti sretan zbog načina na koji je doznao za postojanje fotografija te je to prenio ministru Rumsfeldu”, kaže jedan dužnosnik Bijele kuće čije riječi prenosi "New York Times".

Ovo je prvi put, primjećuje njujorški dnevnik, da je gospodin Bush dopustio da se s njegovim nezadovoljstvom prema nekom članu vlade upozna američka javnost. Ovaj događaj pokazuje i prekide na linijama unutar užeg kruga oko predsjednika Busha koji su se proširili s nasiljem i političkim kaosom u Iraku, konstatira "New York Times".

"Christian Science Monitor" podsjeća na jedno, pomalo zaboravljeno doba, hladni rat između Sjedinjenih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza. Naime, plan o proširenju američko-ruskog sustava ranog upozoravanja na rakete dalekog dometa, koji su 1998. godine objavili predsjednici Bill Clinton i Boris Jeljcin, nije zaživio zbog birokracije i pomanjkanja političke volje na obje strane. Oni su dogovorili otvaranje zajedničkog centra za rano uzbunjivanje kako bi se spriječio eventualni nesporazum oko lansiranja raketa te izbijanje rata. Premda taj plan nije realiziran, "Christian Science Monitor" piše da stručnjaci s obje strane namjeravaju skrenuti pozornost na problem i potrebu uspostavljanja navedenog centra.

XS
SM
MD
LG