Linkovi

Zdravstvena skrb u Americi najskuplja, ali ne i najbolja (6/5/04) - 2004-05-06


Amerikanci potroše dvostruko više na zdravstvenu skrb nego druge zemlje, ali, pokazalo se, za svoje novce ne dobivaju i dvaput bolju kvalitetu zdravstvenih usluga kada odlaze liječniku ili u bolnicu.

U prvoj studiji takve vrste, uspoređena je kvaliteta zdravstvene skrbi u pet razvijenih zemalja svijeta - Sjedinjenim Državama, Britaniji, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu. Pokazalo se da niti jedna od pet zemalja ne odskače značajno od ostalih ni u lošem ni u dobrom smislu. Primjerice, Australija ima najbolji program screeninga populacije za rano uočavanje raka dojke, ali i najgoru stopu preživljavanja dječje leukemije. U potonjem, najbolja je Kanada, ali ona ima najlošiju stopu preživljavanja srčanih napada. Što se Sjedinjenih Država tiče, one su najbolje u stopi preživljavanja od raka dojke, ali najgore za transplantacije bubrega.

Cilj studije, koju je financirala neprofitna Zaklada Commonwealth, iz New Yorka, a proveli znanstvenici iz vrhunskih akademskih i stručnih ustanova u svijetu, jeste pronalaženja načina za poboljšanje razine zdravstvene skrbi diljem svijeta. Metodologiju ove studije koristit će i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, koja će ju provesti u više od dvadeset zemalja svijeta.

Od pet proučavanih zemalja samo Sjedinjene Države nemaju neku vrstu opće zdravstvene skrbi pod pokroviteljstvom vlade. Umjesto toga, u Sjedinjenim Državama postoje javni i privatni programi osiguranja, u kojima lavovski dio zdravstvene skrbi pružaju privatne kompanije. Zagovornici trenutnog američkog sustava zdravstvene skrbi redovito navode visoku kvalitetu skrbi - u usporedbi s vladinim fondovima zdravstvenog osiguranja u drugim zemljama - kao opravdanje njezinih znatno viših troškova.

XS
SM
MD
LG