Linkovi

Moderni američki Zapad (6/5/04) - 2004-05-06


Zamišljate li američki Zapad kao prerije pune kauboja, daleko ste zaostali za vremenima. Suprotno uvriježenim vjerovanjima, Zapadnjaci većinom više ne žive od svoje zemlje, nisu posebno mačo-tipovi i vole velike trgovine i dobar capuccino baš kao i drugi Amerikanci – pokazao je novi izvještaj o stanju modernog američkog Zapada.

Statistike su prilično zanimljive – danas samo 1,7 posto Zapadnjaka živi od svojih rančeva ili od rudarstva. Međutim, većina njih bolje je obrazovana i mlađa od stanovnika drugih dijelova zemlje. Prosječna dob Zapadnjaka danas je 33 godine, a 84 posto ih ima barem srednjoškolsku maturu. Mijenja se i rasni sastav stanovništva – danas je 20 posto Zapadnjaka latinoameričkog podrijetla, a u Denveru već gotovo čine većinu.

Ta regija također bilježi i nezapamćeni porast stanovništva – od čak 118 posto u zadnjih 30 godina. Posebno je privlačna za umirovljenike, koji žele upravo na Zapadu provesti svoje zlatne godine. Ogromni rančevi parceliraju se u manje komade, a nekada puste prerije oko Denvera, Phoenixa i Salt Lake Citya gutaju nova stambena naselja.

Sve to, naravno, ima i svoju cijenu. Šume su sve manje i sve rjeđe. Oko devet tisuća rijeka opasano je branama, vode nema dovoljno, a dušik koji proizvode velika stočna krda zagađuje zrak. Prema postojećim podacima, 60 posto svih vrsta ribe u rijekama i rječicama Stjenjaka nisu autohtone vrste, a domaće vrste trave zamijenile su agresivne vrste iz Euroazije. Ukoliko se nastave postojeći trendovi, upozoravaju stručnjaci, Zapad bi se u budućnosti mogao pretvoriti u golemi megalopolis, koji bi se protezao od Puebla na jugu do granice Wyominga na sjeveru.

Ipak, da razloga za uzbunu ipak još nema pokazuje podatak da urbane sredine zauzimaju tek 1,4 posto površine Zapada, te da neki dijelovi Zapada imaju po tek dva stanovnika po kvadratnom kilometru – rekli bismo – mahom onih starih, otpornih, samodostatnih Zapadnjaka.

XS
SM
MD
LG