Linkovi

Povećana prodaja pancirnih prsluka u SAD (4/5/04) - 2004-05-03


Sukobi u Iraku i Afganistanu potaknuli su prodaju pancirnih prsluka u Sjedinjenim Državama. Kupuju ih ne samo vojnici, već i civilni radnici i novinari koji idu u borbene zone na Srednjem istoku. Traže se, naravno, najmoderniji i najbolji proizvodi.

Nick Taylor, vlasnik Internet kompanije koja prodaje pancirne prsluke, kaže da se najviše traže prsluci s keramičkim pločama, koje mogu zaustaviti puščane metke. U tkaninu prsluka utkan je sintetičko vlakno "kevlar" koje, poput opruge, apsorbira energiju metka, dok su keramičke ploče čvrste poput čelika, ali mnogo lakše. Među mušterijama gospodina Taylora je i slobodni novinar Dennis Cole, koji koristi najteže i najotpornije prsluke kada izvještava sa Srednjeg istoka. Kako kaže, jedini problem pancirnih prsluka jest činjenica da vas ipak ne mogu zaštiti od svačega. "Mislim da mi prsluk ponekad daje osjećaj lažne sigurnosti. Mislim da odlično štiti grudni koš, pogotovo zahvaljujući keramičkim pločama koje mogu izdržati udar 36 metaka. Ipak, bez obzira na prsluk, dobar dio tijela ostaje izložen mecima.

Većina rana koje američki vojnici ovih dana zadobivaju u borbama u Iraku su ozljede na rukama i nogama, te drugim dijelovima tijela koje prsluk ne pokriva. Podaci o vojnim žrtvama iz Afganistana i Iraka pokazuju da je broj ranjenih znatno veći od broja ubijenih u akciji, što se, kažu dužnosnici, može izravno pripisati korištenju pancirnih prsluka. Tipični prsluk s najjačim keramičkim pločama težak je oko osam do devet kilograma. Većina vojnika koristi prsluke cijelo vrijeme dok su u borbenoj zoni, ali u takvim situacijama zbog veće zaštite žrtvuju pokretljivost. Naime, teški oklop usporava im kretanje.

Ipak, kaže Nick Taylor, vojnici uglavnom biraju maksimalnu zaštitu, često na nagovor obitelji kod kuće. "Zanimljivo je kako nas često zovu žene koje svojim muževima objašnjavaju da bez pancirnog prsluka neće ni iz kuće izići, bez obzira kako vruće bilo".

Kada je Nick Taylor počeo prodavati pancirne prsluke 1999, kupci su mu uglavnom bili policajci. Kako kaže u zadnje dvije godine, prodaja mu se udvostručila, prvenstveno zbog Afganistana i Iraka. Neki vojnici, dodaje, ne vjeruju da će od vojske dobiti najbolju raspoloživu zaštitnu opremu, pa kupuju vlastite prsluke. Vojska je prvotno osiguravala zaštitne prsluke samo za vojnike u vojnim operacijama. Međutim, sada se sve vojno osoblje u Iraku smatra potencijalnim metama napada, pa Pentagon sve vojnike u toj misiji pokušava opskrbiti pancirnim prslucima. Do kraja godine trebat će 80 tisuća oklopa i 160 tisuća keramičkih ploča."Situacija u Iraku doista je zasjenila ostatak našeg poslovanja. Svaki tjedan dolaze nam pripadnici Nacionalne garde i civilni radnici, angažirani na obnovi Iraka. Ima i dosta novinara. Neki imaju bolju opremu od vojnika".

Gospodin Taylor kaže da najbolji pancirni prsluk košta oko 800 dolara. Najkvalitetnije keramičke ploče koštaju dodatnih 500 dolara. No, kako kaže, svojim se poslom ne bavi samo zbog novca, već i zbog spoznaje da njegova roba svakodnevno spašava živote u kriznim žarištima diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG