Linkovi

Krizna točka: Falluja (3/5/03) - 2004-05-03


Godinu dana nakon završetka glavnih borbenih operacija u Iraku, nasilje se nastavlja, a američke snage trpe veće žrtve nego prije. Najnovije ankete pokazuju da Amerikanci mijenjaju mišljenje o ratu u Iraku. O ovim temama razgovarali smo s Charlesom Bancroftom Cushmanom, stručnjakom za obrambena pitanja sa sveučilišta George Washington.

Jedna od najvećih kriznih točaka u Iraku je pretežito sunitska Falluja, koja je tjednima bila u okruženju američkih marinaca. Američke su snage predale kontrolu nad gradom iračkim snagama, predvođenim bivšim Saddamovim generalom. No, što ukoliko ni to rješenje ne uspije?

"Mislim da, što se tiče Falluje, uvijek ostaje prisutna implicitna prijetnja da će, ukoliko situacija nastavi izmicati kontroli, marinci ući u grad i riješiti problem jednom zauvijek teškim topništvom i tenkovima, koji će izbrisati neprijatelje. Naravno, izbrisat će i velik broj civila, jer je takva borba vrlo destruktivna i vrlo je teško praviti razliku između prijatelja i nevinih civila koji lutaju gradom," kazao je.

Čak i irački general, angažiran da bi uspostavio mir u Falluji, priznaje da stanovnici tog grada nemaju povjerenja u američke snage. Takvo raspoloženje stanovništva, kaže profesor Cushman, trebalo bi generalu olakšati posao. Međutim, dosadašnja su iskustva pokazala da irački vojnici ponekad nisu spremni otvarati vatru na druge Iračane, pa se postavlja pitanje – koliko efikasni mogu biti u uspostavljanju mira.

"Bojim se da na to nitko ne može odgovoriti. Mislim da su iračke snage angažirane upravo zato da bi se izbjegla uporaba sile, u nadi da će u suradnji s lokalnom policijom uspjeti ponovno uspostaviti mir," rekao je.

Profesor Cushman dodaje da ljudi, poput bivšeg Saddamovog generala u Falluji, koji se žele rehabilitirati, vjerojatno znaju da to neće uspjeti ukoliko budu pucali na Iračane. To budi nadu, dodaje naš sugovornik, da će dati sve od sebe da bi izbjegli nasilje i stabilizirali situaciju mirnim putem.

XS
SM
MD
LG