Linkovi

Terorizam u Siriji (2/5/04) - 2004-05-02


U glavnom gradu Sirije Damasku izbilo je puškaranje nakon što su naoružani napadači detonirali automobil-bombu u blizini napuštene zgrade, u kojoj se svojedobno nalazilo sjedište Ujedinjenih naroda. Tri terorista su ubijena, a četvrti se nalazi u rukama sirijskih vlasti.

Terorizam nije ništa novo sirijskom režimu, iako je taj režim uglavnom bio pokrovitelj, a ne žrtva terorizma. Sirija se od 1979. nalazi na popisu zemalja pokrovitelja terorizma, koji svake godine sastavlja američko Državno tajništvo. U svojem najnovijem izvještaju o Trendovima u globalnom terorizmu, State Department kaže da Sirija i dalje pruža materijalnu i političku podršku terorističkim organizacijama kao što je Hamas, te da dozvoljava Iranu da koristi Damask kao tranzitnu točku za opskrbu terorista Hezbollaha u Libanonu.

Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da Sjedinjene Države pozivaju "Siriju da prekine svoje veze s terorističkim organizacijama, te da jasno raskine s onima koji zagovaraju nasilje i ubijanje nedužnih u političke svrhe."

"Kako pokazuju bombaški napadi u Madridu, Rijadu, Casablanci i Istanbulu, niti jedna država i niti jedno društvo nisu imuni od prijetnje terorističkih napada. To uključuje i Siriju," rekao je glasnogovornik State Departmenta.

U ratu protiv globalnog terorizma, kazao je gospodin Ereli, ne smije biti kompromisa.

"Ovaj problem može se riješiti potpunim posvećivanjem borbi protiv terorizma. ..Ne smije biti dogovaranja s ljudima koji bezobzirno ubijaju nevine da bi promicali svoje ekstremističke ciljeve," kazao je.

"Prijetnja terorizma je realna," rekao je gospodin Ereli. "Kada dođete do tog zaključka, možete odgovoriti na samo jedan razuman način, a to je bezrezervna borba protiv te prijetnje". Kako u Siriji, tako i u ostalim dijelovima svijeta.

XS
SM
MD
LG