Linkovi

Senator Kerry traži promjenu američke politike u Iraku (1/5/04) - 2004-05-01


Demokratski predsjednički kandidat John Kerry izjavio je da je došlo vrijeme da Sjedinjene Države promjene politiku u Iraku te da, među ostalim, više uključe Ujedinjene narode i NATO savez. Istodobno, predsjednik Bush stao je u obranu svoje politike u Iraku kao najboljeg načina za dovođenje demokracije na cjelokupni Srednji istok.

U govoru održanom u saveznoj državi Missouri, senator Kerry je izjavio da su u Iraku počinjene pogreške, ali je dodao da ovo nije vrijeme za upiranje prsta krivnje. Umjesto toga, navjerojatniji demokratski predsjednčki kandidat rekao je da je u Iraku potreban novi pristup koji će uključiti znatno veći međunarodni angažman u stabiliziranju Iraka.

"Ovo je trenutak istine u Iraku, ne samo za Bushovu administraciju, zemlju, irački narod nego i za cijeli svijet. Ovo je možda zadnja prilika da se pogreše isprave."

Konkretno, senator Kerry želi da Ujedinjeni narodi preuzmu vodeću ulogu u tranziciji Iraka u demokraciju, kao način podjele obveza s međunarodnom zajednicom, te okončanje stigme američke okupacije. On je, također, sugerirao da bi NATO savez mogao biti uključen kao sigurnosna sila na terenu.

"Trebamo ostaviti ponos po strani kako bismo izgradili stabilan Irak. Moramo ponovno preuzeti vodeću ulogu u svijetu. Trebamo voditi politiku koja će druge zemlje približiti nama - tako da uživamo ugled, a ne da nas se boje diljem svijeta. To neće biti lako, naročito ne sada."

Senator Kerry održao je govor na koledžu Westminster u Fultonu, u saveznoj državi Missouri. U ponedjeljak, na istom koledžu govorio je i dopredsjednik Dick Cheney koji je doveo u pitanje neke procjene senatora Kerrya s polja nacionalne sigurnosti. U Bijeloj kući, predsjednik Bush je istaknuo da je danas prva godišnjica njegovog govora na nosaču zrakoplova Abraham Lincoln kada je objavio okončanje glavnine borbenih operacija u Iraku pod natpisom – misija izvršena. Obračajući se novinarima u Bijeloj kući, nakon sastanka s kanadskim premijerom Paulom Martinom, predsjednik je rekao da kolacijske snage napreduju u Iraku, ali je dodao da još uvijek predstoji težak rad.

"Neovisno radilo se o Falluji ili nekom drugom gradu, nosit ćemo se s njima, s tom nekolicinom koja zaustavlja nade mnogih. Postoji politička strategija i kanadski premijer i ja razgovarali smo o misiji Ujedinjenih naroda koju predvodi gospodin Brahimi, a kojom će biti uspostavljen entitet kojem će se predati vlast. Postoji strategija koja će nam pomoći da ostvarimo cilj, a to je slobodna i mirna zemlja u srcu Srednjeg istoka koji je očajnički željan slobode, demokracije i mira."

Istraživanja javnosti pokazuju da će pitanje Iraka biti jedno od ključnih na predsjedničkim izborima u studenome. Neke nedavne ankete ukazuju na pad podrške domaće javnosti za rat posljednjih nekoliko tjedana, uslijed eskalacije nasilja i sve većeg broja američkih žrtava.

XS
SM
MD
LG