Linkovi

Džihad dolazi i u Europu (26/4/04) - 2004-04-26


"New York Times" piše da se na ulicama Europe sve češće čuju pozivi na džihad, koji, dapače, nailaze na podršku. U radničkim četvrtima Manchestera i Birminghama, kao i u muslimanskim enklavama Njemačke, Francuske, Švicarske i drugih zemalja Europe, kažu obavještajni dužnosnici, jača broj poklonika militantnog islama. Stotine mladih muslimana odaziva se pozivima ekstremista povezanih s al-Qaidom. Pojačano regrutiranje praćeno je sve učestalijim komunikacijama o mogućim napadima – piše "New York Times".

"Washington Post" na naslovnici javlja da Bijela kuća namjerava uskoro Ujedinjenim narodima predložiti novu, široku rezoluciju, koja bi trebala podržati prijenos vlasti u Iraku. Ipak, novi prijedlog za sada nailazi na skepsu u diplomatskim krugovima, jer uključuje prijedloge da se stranim snagama zajamči pravna zaštita i da Washington ima pravo donijeti konačne odluke o Saddamovim programima za razvoj oružja za masovno uništavanje. "Ovo bi mogla biti posljednja velika diplomatska bitka oko američke politike prema Iraku," kažu pojedini američki dužnosnici. Izaslanici u Vijeću sigurnosti brinu da bi nova rezolucija dala Iračanima samo djelomični suverenitet, te da bi stvarna moć ostala u rukama Sjedinjenih Država i njihovih vojnih saveznika.

"Christian Science Monitor" bilježi da američki kupci sve češće u trgovinama plaćaju – plastikom. Naime, prema najnovijim podacima, kreditne i ček kartice danas se koriste češće od gotovine i čekova. Do 2007. kupovine pomoću ček kartica mogle bi ukupno iznositi preko bilijun dolara. No, to nije sve. Dolaze i noviji, još pogodniji načini plaćanja. Na primjer, kompanija Paybytouch izumila je novi elektronski sustav plaćanja, koji omogućuje kupcima da podatke o svojim karticama unesu u središnji kompjuter i da kasnije u trgovini plaćaju pritiskom prsta na optički skener.

Najtiražniji američki dnevni list "USA Today" piše da dijabetes postaje globalna prijetnja. Prema postojećim procjenama, do 2030. broj oboljelih od dijabetesa diljem svijeta udvostručit će se i iznosit će preko 350 milijuna ljudi. Na vrhu popisa zemalja s najviše dijabetičara nalazit će se – redom – Indija, Kina i Sjedinjene Države. Najnoviji podaci, kažu stručnjaci, pokazuju da broj oboljelih od dijabetesa raste znatnije brže nego što se ranije vjerovalo, te da će ta bolest postati znatno opterećenje za javno zdravstvo diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG