Linkovi

Istraga o korupciji u iračkom programu 'nafta za hranu' (25/4/04) - 2004-04-25


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo je pokretanje neovisne istrage o korupciji u iračkom programu "nafta za hranu".

Istražni panel, na čelu s bivšim direktorom američke Središnje banke Paulom Volckerom, istraživat će navode da je Saddam Hussein pod samim nosom upravitelja Ujedinjenih naroda iz programa "nafta za hranu" preusmjerio oko deset milijardi dolara u vlastite džepove. Prema javljanju medija, u tome su sudjelovali i pojedini uposlenici Ujedinjenih naroda, čak i bivši čelnik tog programa Benon Sevan, te dužnosnici nekoliko vlada.

Ove optužbe već su narušile reputaciju Ujedinjenih naroda. Čak je i glavni tajnik Kofi Annan priznao da je njegov sin Kojo Annan radio za tvrtku koja je, kako se tvrdi, sudjelovala u programu "nafta za hranu". Ipak, gospodin Annan je izrazio nadu da ova istraga neće narušiti kredibilitet svjetske organizacije među Iračanima.

"Nadam se da će Iračani shvatiti da su Ujedinjeni narodi, čak ako su i pojedini naši djelatnici postupali neispravno, ipak nastojali zadovoljiti humanitarne potrebe Iraka," kazao je gospodin Annan.

Program "nafta za hranu", koji je u međuvremenu obustavljen, pokrenut je 1996, kako bi se ublažio teret ekonomskih sankcija za irački narod. Iraku je dozvoljeno da prihodom od prodaje nafte kupuje hranu, lijekove i druge potrepštine. Međutim, Saddam je manipulirao programom za vlastitu dobit. Claudia Rosett iz Zaklade za obranu demokracija objašnjava koje bi zemlje mogle biti umiješane u ovaj skandal.

"Imamo razloga vjerovati da je Rusija dosta trgovala s Irakom putem posrednika. Francuska je sa Saddamom organizirala prodaju nafte. Kina je također trgovala s Bagdadom. Međutim, detalje njihovog sudjelovanja ipak ne znamo, jer Vijeće sigurnosti te podatke drži u tajnosti," objašnjava gospođa Rosett.

Ruth Wedgewood, profesorica međunarodnog prava sa sveučilišta Johns Hopking kaže da bi moglo biti teško otkriti gdje je novac iz tog programa zapravo završio.

"Mislim da je dobro da se za ovaj skandal zainteresirao Kongres, jer upravo Washington daje najveće financijske doprinose Ujedinjenim narodima. Treba utvrditi tko je prodavao što i po kojoj cijeni. Od Francuske, na primjer, te podatke nećemo nikada dobiti," kaže profesorica Wedgewood.

Predsjedatelj istražnog panela Paul Wolcker, koji je služio u administracijama petorice američkih predsjednika, najavio je da će "slijediti trag novca" gdje god ga odveo. Kako kaže, taj je zadatak prihvatio jer tako ozbiljne optužbe treba odmah ispitati.

"Ujedinjeni narodi su važna institucija i takva pitanja zaslužuju punu itragu kako bi svjetska organizacija mogla ispuniti svoje obveze i pomoći ne samo u Iraku, već i u drugim žarišnim područjima, koja će se pojaviti u budućnosti," rekao je gospodin Volcker.

U istrazi će sudjelovati i prvi tužitelj haaškog tribunala Richard Goldstone. Panel će objaviti svoje prve zaključke za tri mjeseca, no istraga o cijelom programu, vrijednom 67 milijardi dolara, potrajat će vjerojatno znatno duže.

XS
SM
MD
LG