Linkovi

SAD i UN traže novo čelništvo za Irak (24/4/04) - 2004-04-24


"Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi traže nove čelnike za Irak," javlja jutros "Washington Post". Američki i dužnosnici svjetske organizacije odlučili su isključiti većinu iračkih političara, na koje se koalicija do sada oslanjala, iz nove vlade koja će preuzeti vlast 30. lipnja. Na vrhu liste onih koji će biti odbačeni je šitski političar Ahmed Chalabi, favorit Pentagona i dopredsjednika Cheneya, čija je stranka u proteklih desetak godina dobila milijune dolara kao glavno sredstvo za podržavanje iračke oporbe. S obzirom da se prijenos vlasti sve brže bliži, u Bagdadu se užurbano traže kandidati za 29 položaja u vladi.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" piše o sudbini oslobođenih japanskih talaca, koji su po povratku kući iz Iraka, uglavnom dočekani kritikama. Troje civila, kojima su otmičari prijetili da će ih spaliti žive ukoliko se Japanci ne povuku iz Iraka, danas žive u svojevrsnom kućnom pritvoru u svojim domovima, nakon što ih je vlada optužila da su ignorirali upozorenja o opasnostima Iraka i da su ugrozili njenu humanitarnu misiju u toj zemlji. Vlada je dapače najavila da će im naplatiti troškove prijevoza u Japan i ostale troškove vezane uz njihovo spašavanje.

Iz "New York Timesa" izdvajamo napis o nedanvno pronađenom dnevniku posljednje družice Alberta Einsteina Johanne Fantove, koja je iza sebe ostavila iscrpne bilješke o Einsteinovim razmišljanjima u posljednjih godinu i pol dana njegovog života. Kako kažu upućeni, bilješke se mogu opisati kao "portret Einsteina kao starca". No, uz opise prilika kada se pretvarao da je bolesniji nego što je doista bio samo da bi izbjegao posjetitelje, bilješke sadrže i niz zapisa koji pokazuju da je Einstein, kao osamdesetogodišnjak, još uvijek pratio svakodnevnu politiku. Primjerice, bio je skeptičan prema nuklearnoj utrci u naoružanju, kao i prema lovu na komuniste koji je predvodio senator Joseph McCarthy.

XS
SM
MD
LG