Linkovi

'Crveno nebo ujutro' - nova studija o ekološkim izazovima današnjice (22/4/04) - 2004-04-22


Aktivisti za zaštitu okoliša danas obilježavaju Dan Zemlje festivalima, čišćenjem okoliša i drugim prigodnim aktivnostima. Međutim, jedan od vodećih američkih boraca za čisti okoliš tom je prigodom istupio s ocjenom ekološkog stanja našeg planeta.

Profesor sa sveučilišta Yale Gus Speth autor je nove knjige o dolazećim ekološkim izazovima, naslovljene "Red Sky at Morning - Crveno nebo ujutro". U svojem djelu, daje prilično podijeljene ocjene razvoju ekološke svijesti od prvog Dana Zemlje 1970.

"Na lokalnoj razini ostvaren je veliki napredak diljem svijeta. Govorim prvenstveno o smanjenju zagađenja zraka i vode. No, na globalnoj razini, onečišćenje okoliša neprestano raste. Tropske šume nestaju po stopi od gotovo pola hektara u sekundi. Nastavlja se gomilanje stakleničkih plinova. Broj velikih riba grabežljivaca u svjetskim oceanima pao je za 90 posto," kaže Gus Speth.

2001. administracija predsjednika Busha odbila je ratificirati protokol o globalnom zatopljavanju iz Kyota, uz tvrdnju da bi to nanijelo štetu američkom gospodarstvu. Gus Speth je kritizirao stav Washingtona, te ističe da je danas Europa najvažnija globalna sila u zaštiti okoliša.

"To je velika tragedija. Doista sam razočaran stavom moje zemlje, koja ne želi prihvatiti protokol iz Kyota. S druge strane, Europa zaslužuje visoke ocjene za svoje čelništvo u ekološkim pitanjima," ocjenjuje gospodin Speth.

U svojoj novoj knjizi, gospodin Speth opisuje niz strategija potrebnih za ostvarivanje zdravog okoliša, uključujući kontrolu prirodnog prirasta, nove tehnologije i - mijenjanje načina razmišljanja, kojem posvećuje cijelo jedno poglavlje.

"U korijenu svih tih pojava su naše loše navike, koje su usredotočene na potrošnju, a ne na štednju, na današnjicu, a ne na sutrašnjicu, na nas, a ne na cijeli život na Zemlji. Klimatske promjene, gubitak šuma, širenje pustinja, iscrpljivanje ribljeg fonda, širenje otrovnih kemikalija – sve su to pojave za kojih nema jednostavnih rješenja. No, mi moramo poduzeti potrebne korake, jer bi posljedice neaktivnosti mogle biti pogubne, " kaže naš sugovornik.

Gus Speth posudio je naslov svoje knjige "Crveno nebo ujutro" iz stare izreke britanskih mornara koja kaže da je "crveno nebo ujutro – upozorenje mornarima". Ipak, upozorenja Gusa Spetha o stanju našeg okoliša vrlo su promišljena i uravnotežena i naišla su na odličan prijem kod kritičara i šire javnosti.

XS
SM
MD
LG