Linkovi

Hrvatska u EU u najboljem slučaju tek krajem desetljeća (22/4/04) - 2004-04-21


Ulazak Hrvatske u EU u najboljem je slučaju moguć tek pri samome kraju ovog desetljeća. Nema niti tehničke šanse da Hrvatska u Europsku uniju uđe u 2007. godini, roku u kome bi se Velika Europa od 25 država pojačala s Rumunjskom i Bugarskom. Ovo su izjavili dužnosnici europske Komisije obrazlažući detalje pozitivnog mišljenja o kandidatskim perspektivama Hrvatske. Rumunjska i Bugarska počele su pregovore prije četiri godine, Hrvatska za njih tek treba dobiti zeleno svjetlo (što se može, iako ne mora dogoditi na lipanjskom summitu 25 lidera), potom slijedi višemjesečna procedura tzv. «screeninga», odnosno provjere koliko se zakonodavstvo u Hrvatskoj prilagodilo slovu 83 tisuće stranica Unijinig acquisa ili zajedničke pravne stečevine.

Praksa pokazuje da od odluke o kandidaturi do početka pregovora obično prođe pet mjeseci. Potom slijede pregovori ne kraći od četiri godine, da bi se tek onda, temeljem procjene napretka države kandidata, odlučilo je li vrijeme ulasku. Dakle, najraniji je mogući termin 2009. godina i to u najboljem slučaju, zato jer brzina procesa više ovisi o političkoj volji država – članica nego li o objektivnoj situaciji u zemlji i dosezima njezinih reformskih procesa. Rumunjska završava pregovore iako još nema funkcionirajuće tržište, a Unija je spremna u članstvo primiti i tursku, sjevernu polovicu Cipra gdje niti jedan od uvjeta nije zadovoljen.

Budući da Den Haag nema primjedbi na suradnju moguć je brz završetak ratifikacije sporazuma EU i RH , SSP-a u Britaniji i Nizozemskoj. Problem ostaje Italija, a po prvi je put Komisija neslužbeno priznala da Rim nije ratificirao SSP ne radi navodnih «tehničkih» razloga, već zbog nezadovoljstva legitimnim proglašenjem zaštićene zone na Jadranu, uz neke dodatne zahtjeve vezanih za imovinu optanata i reviziju razgraničenja na Jadranu. Ukoliko SSP ne bude ratificiran do dana proširenja, jednostavnija je opcija protokol kojim nove države prihvaćaju stare Unijine sporazume.

XS
SM
MD
LG