Linkovi

Predsjednik Bush u prednosti pred Johnom Kerryem (20/4/04 - 2004-04-20


Predsjednik Bush zadržao je značajnu prednost nad demokratskim suparnikom na predsjedničkim izborima, Johnom Kerryem, u predodžbi javnosti tko je sposobniji nositi se sa situacijom u Iraku, rezultat je novog istraživanja javnosti koje su zajednički proveli Washington Post i informativni program televizijske mreže ABC. Loša vijest za senatora Kerrya je i to da je predsjednik Bush izbrisao prednost koju je Kerry imao po mnogim domaćim pitanjima. No prijeđimo na brojke...

Kad bi se izbori održali danas 48 posto registriranih birača glasalo bi za Georgea Busha, 43 posto za Kerrya, a šest posto za neovisnog kandidata Ralpha Nadera. U ožujku, nakon što je osigurao predsjedničku nominaciju stranke situacija je bila obrnuta, Kerry je vodio pred Bushom s 48 na prema 44 posto. Washington Post dodaje da 49 posto Amerikanaca smatra da je Bush bolji kandidat za nošenje s najvećim problemima zemlje dok ih 44 posto vjeruje da je bolji Kerry. Prije pet tjedana situacija je bila suprotna, dakle, prednost je imao John Kerry. Što se ekonomije tiče, predsjednik Bush je nadoknadio prednost od 12 posto koju je imao njegov suparnik.

Zašto se situacija promjenila? Washington Post to pripisuje kampanji predsjednika Busha koja je potrošila 50 milijuna dolara na televizijske oglase od kojih su mnogi bili kritični prema Johnu Kerryu. Isto tako, demokratski predsjednički kandidat bio je manje prisutan u medijima za razliku od doba održavanja demokratskih stranačkih izbora.

New York Times piše pak kako je američki dopredsjednik Dick Cheney cenzuriran u Kini. Naime, prije posjete toj zemlji s kineskim vlastima dogovoreno je uživo i necenzurirano obraćanje gospodina Cheneya kineskoj javnosti. Kineska televizija prenosila je govor američkog dopredsjednika na sveučilištu u Pekingu, ali taj govor nigdje nije bio reklamiran niti je najavljen u televizijskom programu objavljenom u kineskim listovima. Kasnije su kineske vlasti objavile na internetu – kako je rečeno – cijelovit tekst govora iz kojeg su izbačena sva spominjanja političkih sloboda, situacije s Tajvanom, Sjevernom Korejom i drugom pitanjima koja vlasti smatraju osjetljivima – piše New York Times. (dz)

XS
SM
MD
LG