Linkovi

Irak kao američka predizborna tema (18/4/04) - 2004-04-17


Na nedavnoj tiskovnoj konferenciji, predsjednik Bush je pokušao ublažiti rastuću zabrinutost oko situacije u Iraku. Irak se nameće kao jedna od glavnih tema u predizbornoj kampanji pred dolazeće predsjedničke izbore.

Predsjednik Bush je na jednoj od rijetkih službenih tiskovnih konferencija svojeg mandata pokušao pokazati da je i dalje predan transformaciji Iraka u demokratsku zemlju.

"Uvjeren sam da će put koji smo zacrtali učiniti Ameriku sigurnijom i svijet slobodnijim i sigurnijim. Duboko vjerujem u to," rekao je predsjednik.

Najnoviji val nasilja u Iraku ponešto je oslabio povjerenje javnosti u predsjednikovu politiku prema toj zemlji. Iako većina Amerikanaca još uvijek podržava odluku o pokretanju rata protiv Iraka, u nedavnoj je anketi samo 44 posto ispitanika odgovorilo da se slaže s predsjednikovim pristupom situaciji u toj zemlji.

Irak je važna tema u predizbornoj kampanji u kojoj su trenutno vodeći kandidati gotovo poravnati. Najizgledniji demokratski kandidat, senator John Kerry vjeruje da Sjedinjene Države trebaju ostati u Iraku i dovršiti tranziciju na demokraciju. No, dodaje da Bijela kuća treba činiti više na pridobivanju međunarodne podrške.

"Predlažem da punu odgovornost za reformiranje vlade i obnovu prepustimo Ujedinjenim narodima. Na tako nešto George Bush nije spreman," kazao je senator Kerry.

William Schneider, politički stručnjak iz washingtonskog instituta American Enterprise, pokušava utvrditi – jesu li najnoviji događaji u Iraku poljuljali javnost.

"Jesu li loše vijesti iz Iraka učvrstile Ameriku u odlučnosti da dovrši posao u toj zemlji ili su pojačale želju da se iz nje povučemo? Mislim da je točno i jedno i drugo. Broj Amerikanaca koji želi u Irak uputiti pojačanja raste, ali raste i broj Amerikanaca koji želi da se povučemo. Irak nas sve više dijeli," kaže gospodin Schneider.

Analitičari smatraju da bi predsjednik mogao pobijediti na izborima ukoliko glasači budu vjerovali da je uspješan po pitanjima Iraka, rata protiv terorizma i jačanja gospodarstva. Za senatora Kerrya Irak je opasno pitanje, jer ga mirovni aktivisti optužuju da je u Kongresu glasao za rat i da mu se stavovi zapravo malo razlikuju od predsjednikovih. Nakon hvatanja Saddama Husseina, činilo se da je predsjednik Bush u prilično dobrom položaju. Međutim, najnoviji događaji u Iraku i istraga o tome je li administracija mogla spriječiti terorističke napade na New York i Washington doveli su Bijelu kuću u defenzivu. Republikanski anketar Whit Ayres očekuje da će ishod predsjedničkih izbora biti vrlo tijesan.

"Analiziramo najnovije događaje u svjetlu pada predsjednikove popularnosti i novog nasilja u Iraku. No, o ishodu izbora odlučit će događaji koji se još nisu dogodili," kaže gospodin Ayres.

Najnovije ankete pokazuju da je senator Kerry u blagom vodstvu. No, u presudnim državama, koje bi mogle odlučiti o pobjedniku, neznatno vodi predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG