Linkovi

Trenutak za reformu američkog obavještajnog sustava (16/4/04) - 2004-04-16


Teroristički napadi od 11. rujna 2001, koji su zatekli američke obavještajne krugove, naveli su mnoge da počnu pozivati na reformiranje rada obavještajnih službi. I FBI, koji je odgovoran za obavještajne aktivnosti na domaćem planu, i CIA, koja se time bavi na međunarodnom planu, našli su se na udaru kritika komisije koja istražuje okolnosti koje su dovele do tih napada. No, smatrraju stručnjaci , reformirati obavještajne službe neće biti lako.

Plan o napadima na New York i Washington formuliran je u inozemstvu, ali je ostvaren u Sjedinjenim Državama. Niti CIA, niti FBI nisu ga otkrili na vrijeme. Kao i mnogi drugi, predsjednik Bush je ukazao da to možda pokazuje da je došao trenutak za reformu obavještajnog sustava. Svi se slažu da domaće i inozemne obavještajne aktivnosti treba bolje ujediniti.

Todd Masse, stručnjak za domaće obavještajne aktivnosti i borbu protiv terorizma pri Kongresnoj službi za istraživanja, kaže da uspješna borba protiv terorizma podrazumijeva bolju suradnju obavještajnih agencija. "Mislim da postoji potreba za boljom povezanošću dvije međuzavisne discipline, jer je terorizam istovremeno i oblik kriminala i prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Zato u borbi protiv njega treba ujediniti različite elemente – od diplomatske službe, pa do policije, obavještanih agencija i ekonomskih institucija".

Međutim, između Saveznog istražnog ureda FBI-a i Središnje obavještajne agencije CIA-e već godinama vlada nepovjerenje. Kako kažu bivši dužnosnici iz obje agencije, policajci ne vole špijune, a špijuni ne vole policajce. Za razliku od mnogih drugih zemalja, u Sjedinjenim Državama domaće i inozemne obavještajne djelatnosti strogo su podijeljene. Dapače, osnivanje CIA-e 1947. izazvalo je negodovanje mnogih koji su strahovali da će ona postati "američki Gestapo". Zato je CIA-i zakonom zabranjeno da provodi operacije u Sjedinjenim Državama.

John McGaffin radio je i u CIA-i i u FBI-u. Kako kaže, obje agencije pokušavale su svojedobno razmjenjivati agente, ali se jaz između špijuna i policajaca ipak pokazao predubok. "To je bilo poznato kao “razmjena talaca”. Visoki dužnosnici obje strane zamijenili bi mjesta i, teoretski, rješavali probleme. No, kasnije su se počeli razmjenjivati i niži dužnosnici, a problema još uvijek ima. Napadi od 11. rujna dogodili su se unatoč tome što su ovakve razmjene danas učestale".

Ističući taj jaz između dvije agencije, mnogi traže osnivanje novog domaćeg obavještajnog tijela. Međutim, ima mnogo i onih – pogotovo među sadašnjim i bivšim dužnosnicima FBI-a – koji vjeruju da bi to bilo velika pogreška. Među njima je i bivši direktor FBI-a Louis Freeh."Mislim da Amerikanci neće tolerirati nikakvu državnu tajnu policiju, unatoč svim ustavnim ograničenjima i jamstvima koja garantiraju njihova prava".

Na ovotjednoj tiskovnoj konferenciji, predsjednik Bush nije izričito spomenuo nikakve konkretne promjene u radu obavještajnih službi, rekavši da je spreman čuti sve prijedloge.

XS
SM
MD
LG