Linkovi

Riješiti se naočala za pet minuta (13/4/04) - 2004-04-13


Novi, minimalno invazivni postupak, nazvan provodna keratoplastika, mogao bi naočale učiniti potpuno nepotrebnima.

Provodnu keratoplastiku američko ministarstvo za kontrolu hrane i lijekova odobrilo je u veljači ove godine kao medicinsku proceduru koja može ukloniti najčešći problem vida kod Amerikanaca: otežano čitanje, koje počinje od kasnih četrdesetih godina nadalje.

Ova procedura ne spada u lasersku očnu kirurgiju - nema rezanja, niti uklanjanja tkiva. Tijekom petominutnog postupka, liječnici uzduž ruba rožnice umetnu metalno vlakno, debljine vlati kose. Radio valovima se, potom, ugrije rožnica, koja se stegne i preoblikuje, rezultirajući zakrivljenošću koja ispravlja nedostatak oštrine vida.

Prema rezultatima kliničkih pokusa, nakon provodne keratoplastike, 98 posto pacijenata može čitati novine bez naočala, a 87 posto može bez naočala čitati čak i vrlo sitan tisak, poput telefonskog imenika.

S obzirom da se metoda testira tek četiri godine, još se ne zna koliko dugo će trajati rezultati zahvata, niti da li se pojavljuju neke dugoročne posljedice. Za sada, najčešća nuzpojava na koju se pacijenti požale je suzenje očiju, koje najčešće nestaje unutar 24 do 48 sati nakon zahvata.

Liječnici naglašavaju da ovaj zahvat nije namijenjen osobama koje već u mladosti pate od kratkovidnosti ili dalekovidnosti - za njih je mnogo bolji laserski postupak LASIK, kojim se rožnica poravnava. Provodna keratoplastika je dobra za osobe kojima se problemi vida pojavljuju usporedno sa sredovječnošću - dakle, za one kojima s vremenom ruke postaju prekratke da dovoljno odmaknu knjigu ili novine da bi slova bila oštra.

XS
SM
MD
LG