Linkovi

Kako od 'usijane glave' ne napraviti mučenika? (12/4/04) - 2004-04-11


Ustanak iračkih šiita prijeti otvaranjem nove i opasne bojišnice. Po prvi puta od pada Saddama Husseina prije godinu dana, koalicijske snage sučeljene su s nasiljem od šiita - strane koja je koaliciju ranije barem tolerirala. Prerna Kumar predstavlja nam ekstremnog svećenika koji je potaknuo šiitski ustanak i pokušava odgovoriti na pitanje – kako bi najnoviji događaji mogli utjecati na prijenos vlasti 30. lipnja.

Najnoviji ustanak potaknuo je radikalni šiitski svećenik Moqtada al-Sadr, poznat po svojoj anti-američkoj retorici. Sadr potječe iz utjecajne šiitske obitelji. Otac mu je bio veliki ajatolah, kojega su 1999. ubile Saddamove snage. Sadrovi huškački govori protiv američkih okupatora nailaze na dobar odjek među mladim nezaposlenim Iračanima. Amatzia Baram iz američkog Instituta za mir izjavio je da iračka mladež vidi Sadra kao čelnika koji će se u novom Iraku boriti za njihova prava.

"U Iraku imate mladiće koji ne vjeruju da će postati dio novog Iraka. Irak će biti privatno poduzetničko kapitalističko društvo, u kojem će obrazovanje biti važno. Za vrijeme Saddama nisu bili dio društva, jer su bili šiiti, a sada misle da neće biti niti dio novog sistema, jer se u njega ne znaju uklopiti."

Fawaz Gerges, profesor srednjoistočnih studija na koledžu Sarah Lawrence, smatra da će koalicijske snage teško moći simultano gušiti i sunitski i šiitski ustanak: "Ukoliko se neki šiitski elementi pridruže sunitskom otporu ili ustanku, Irak će postati prava klopka za Amerikance i njihove saveznike."

Najnovije nasilje izbilo je kada je koalicija zatvorila Sadrov dnevni list al-Hawaza, uz tvrdnju da on poziva na nasilje protiv koalicijskih snaga. Američki administrator u Iraku Paul Bremer optužio je Sadra da pokušava uvesti vladavinu vlastitog zakona i izdao tjeralicu za njim. Vojni analitičar Tony Cordesman smatra da bi Sadrovo uhićenje moglo izazvati vrlo negativne reakcije među šiitima. "Ukoliko bude uhićen, počet će ga doživljavati kao mučenika. Ukoliko bude ubijen, bit će još veći mučenik i bez obzira što mu se dogodi, bit će drugih spremnih preuzeti njegovo mjesto."

Od svrgavanja Saddama, Moqtada al-Sadr se distancirao od starijih šiitskih čelnika svojom otrovnom retorikom usmjerenom protiv Iračkog upravnog vijeća. Amatzia Baram iz Instituta za mir kaže da stariji šiitski svećenici smatraju Sadra opasnom usijanom glavom: "Starije svećenstvo je vrlo oprezno. Sadr vrši pritisak na njih tražeći da promijene svoju politiku. Tjera ih da posežu za sve radikalnijim sloganima. On ima vlastite sudove i vlastitu policiju. Trenutno stvara državu u državi, protiv velikog ajatolaha al-Sistanija."

Najnoviji nemiri u Iraku izazvali su pitanja o planiranom prijenosu vlasti 30. lipnja. Senator Richard Lugar, predsjedatelj senatskog Odbora za međunarodne odnose, pita se hoće li Irak za to biti spreman u zakazanom roku: "Kako znate da do 30. lipnja neće izbiti građanski rat. Sve te vjerske skupine imaju svoje paravojne snage koji su naoružane i spremne za borbu protiv bilo koga tko im stoji na putu."

Predsjednik Bush izjavio je da će se koalicija držati zacrtanih rokova: "Želimo biti sigurni da se rokovi neće mijenjati. Radimo na tome da do prijenosa vlasti dođe 30. lipnja. Trenutno pokušavamo odlučiti o obliku novog entiteta na koji ćemo prenijeti suverenitet."

Analitičari ističu da američke snage moraju ugušiti svo nasilje u Iraku, ako ne žele da ta zemlja potone u kaos i bezvlađe. Oni strahuju da bi najnoviji ustanak, ukoliko ne bude zaustavljen inteligentno, mogao postati opasan presedan, koji će pokrenuti začarani krug nasilja, u koji će zatim biti uvučene i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG