Linkovi

Primorac u Washingtonu o američko-hrvatskoj obrazovnoj i znanstvenoj suradnji (10/4/04) - 2004-04-10


Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac nalazi se u posjetu Sjedinjenim Državama, tijekom kojega ima niz sastanaka s američkim dužnosnicima i predstavnicima obrazovnih ustanova. O do sada održanim razgovorima ovdje u Washingtonu govorio je sinoć na tiskovnoj konferenciji.

Kao posebno zanimljive među susretima u Washingtonu, gospodin Primorac je istakno razgovore u State Departmentu sa savjetnikom državnog tajnika Colina Powella za znanost Johnom Atkinsonom o mogućoj suradnji između dvije države u novim tehnologijama i transferu znanja. Razgovori su, ocijenio je, bili vrlo zanimljivi.

"Ti razgovori su se ticali pitanja kako napraviti globalizaciju na nivou procesa edukacije, u koju bi se uključilli studenti iz Sjedinjenih Država i europskih država, uključujući Hrvatsku, gdje bi, zapravo u tom jednom idealnom sustavu, u kojem nema granica u edukaciji između profesora i studenata, postigli ono što obrazovanje i predlaže, a to je integracije cjelovitih znanja i top bez granica. Čak i ako ste siromašna zemlja vi možete imati sjajne ideje i možete se fokusirati," rekao je.

To bi pak, kazao je gospodin Primorac, omogućilo Hrvatskoj ravnopravno sudjelovanje, bez obzira na njene materijalne mogućnosti. Uz sastanke u State Departmentu, ministar Primorac je razgovarao i s s visokim dužnosnicima Svjetske banke o ključnim projektima u Hrvatskoj.

"Prvi projekt je reforma hrvatskog školstva. Poznato je široj javnosti da je projekt koji je darovnica japanske vlade Svjetska banka odobrila u vjeri da si moje ministarstvo i hrvatska vlada u stanju provesti tu reformu. Projekt je vrijedan oko 800 tisuća dolara, nepovratnih, a mi ćemo ga iskoristiti u početku za reviziju cijelog programa i izradu kataloga znanja, prvenstveno za osmogodišnje škole," rekao je.

Taj je projekt, dodao je, preduvjet za početak reforme hrvatskog školstva. Drugi projekt, kazao je ministar Primorac, jest ulaganje u hrvatsku znanost. Radi se, dodao je o nekoliko programa koji bi u konačnici vrijedili preko deset milijuna dolara. Ti programi sada ulaze u završnu fazu, a obuhvaćaju, primjerice, Brodarski institut i Institut Ruđer Bošković.

"I ono što je posebno važno reći jest da projekt koji smo dobili od Svjetske banke od pet milijuna dolara, gdje smo čelnike uvjerili da Hrvatska u ovom trenutku ima sve preduvjete za osigurati povratak svojih znanstvenika i stručnjaka, koji žele eventualno osnovati mala poduzeća. Svjetska banka je vrlo zadovoljna našim prijedlogom i očekujemo da ćemo u sljedećih mjesec i pol do dva riješiti sve "papirološke" stvari koje se tiču realizacije tog projekta," kazao je.

Najprihvatljivije modele za provođenje tog programa kazao je ministar Primorac, imaju Indija i Irska koji garantiraju i daju ulogu znanstvenike koji se vraćaju. Ministar Primorac je također razgovarao s predstavnicima sveučilišta George Washington o mogućem organiziranju zajedničkog poslijediplomskog studija, te o uključivanju tog sveučilišta u sustav reforme hrvatskog školstva.

Osim posjeta Washingtonu, ministar Primorac proveo je dva radna dana na Sveučilištu New Haven u Connecticutu, gdje je razgovarao o mogućnostima suradnje s hrvatskim sveučilištima na zajedničkim projektima, razmjeni studenata i profesora i mogućem stipendiranju hrvatskih studenata na nekim programima, kao što je forenzički program.

XS
SM
MD
LG