Linkovi

Irak kao Vijetnam, ili kao Libanon? (10/4/04) - 2004-04-10


Naslovnicama američkih dnevnih listova ovih dana dominira Irak i teme vezane uz situaciju u toj zemlji. "Washington Post" javlja da je šutnja predsjednika Busha, koji uskršnje blagdane provodi na svojem ranču u Teksasu, izaziva kritike i demokrata i republikanaca. Ovo su, ocjenjuje "Post", vrlo teški trenuci njegovog predsjedništva. Demokrati tvrde da vrlo brzo gubi podršku javnosti i da ga Amerikanci obasipaju pozivima da ih "izvuče iz Iraka". Republikanci ukazuju da bi što prije javnost trebao podsjetiti što Amerika zapravo radi u Iraku. Ankete pokazuju da predsjednikova popularnost pada. Danas samo trećina Amerikanaca vjeruje da je rat u Iraku vrijedan cijene koju treba platiti, a 44 posto ispitanika u najnovijoj anketi CNN-a i časopisa "Time" podržava predsjednikove postupke u Iraku – piše jutros "Washington Post".

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" javlja da je nasilje izazvalo podjele između Iračkog upravnog vijeća i američkih upravitelja koji su ih imenovali. Nekoliko članova Vijeća izjasnilo se protiv – kako su rekli – masovnog kažnjavanja stanovnika Falluje, koja je od ponedjeljka pod američkom opsadom, a pojedini članovi prijete istupanjem ukoliko se "ovaj problem ne riješi mirnim putem".

"New York Times" piše o "paralelama između Iraka i prošlih ratova". Pokušavajući shvatiti rat u Iraku – piše "Times" – Amerikanci se okreću Vijetnamu. Ta dva rata imaju nekih sličnosti, no Irak je daleko sličniji izraelskoj invaziji Libanona 1982, ocjenjuje autor članka. U Libanonu su Izraelci, poput Amerikanaca u Iraku, upali u vakuum, točnije u uragan vjerskih i političkih suparništava. U obje zemlje okupacijske su snage šiiti prvo dočekali dobrodošlicom, ali su ih godinu dana kasnije počeli napadati. I u Iraku i u Libanonu glavni je problem – kako vladati podijeljenim društvom, i zemljom koja više ne postoji kao država s legitimnom centralnom vladom. Na kraju, ukazuju povjesničari, Izrael se sučelio s problemom - kako se izvući iz Libanona, baš kao što se Sjedinjene Države nisu mogle lako izvući iz Vijetnama.

I za kraj – jedna podjednako goruća tema u američkoj javnosti. Pojedini dnevnici također javljaju da je predjednik Bush u ljeto 2001. bio upozoren da Osama bin Laden planira napad u Sjedinjenim Državama i da želi izvesti otmicu zrakoplova. Kako piše, primjerice, "New York Times" predsjednik je dobio ovo upozorenje tijekom tajnog brifinga na svojem ranču 6. kolovoza u izvještaju, čije je objavljivanje zatražila komisija koja istražuje napade od 11. rujna. Ova vijest u suprotnosti je s upornim tvrdnjama Bijele kuće da taj dokument nije sadržavao nikakvo upozorenje, već da je više bio "povijesni pregled".

XS
SM
MD
LG