Linkovi

'Demokratska društva vrlo sporo reagiraju na prijetnje' (9/4/04) - 2004-04-09


Jučer je pred komisijom koja istražuje okolnosti koje su prethodile terorističkim napadima na New York i Washington, u jesen 2001., svjedočila predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice. Ona je ponovila tvrdnju da Bijela kuća nije bila u posjedu informacija koje bi vodile izravnom sprečavanju ovih napada. Njezino svjedočenje pred komisijom komentiraju dva amerčke stručnjaka za nacionalnu sigurnost.

Condoleeza Rice je opovrgla kritičare koji tvrde da terorizam – prvih mjeseci mandata predsjednika Busha – nije bio glavni prioritet Bijele kuće. Međutim, kada je u pitanju vrijeme prije napada, gospođa Rice je Sjedinjene Države usporedila sa “slijepcem”, koji nije svjestan izravne opasnosti koja mu prijeti. Ameriku su tek napadi od 11. rujna stavili u obrambeni stav, zemlja je postala svjesna da je u ratu.

"Više od dvadeset godina, teroristi su se pripremali, a reakcija od strane svih naših vlada – iz obje stranke - nije bila primjerena. Povijesno gledano, demokratska društva sporo reagiraju na prijetnje – ona reagiraju na prijetnju tek kad ju se više ne može ignorirati ili kad je već prekasno" - objasnila je savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost.

Skinner: Naglasak je još uvijek bio na hladnom ratu, a ne na terorizmu

Kiron Skinner, profesorica međunarodnih odnosa na Sveučilištu Carnegie Melon, slaže se s ovom tvrdnjom. Zapravo, kaže ona, Sjedinjene su se Države počelo ozbiljno hvatati u koštac s terorizmom upravo neposredno prije terorističkih napada od 11. rujna.

"U to vrijeme smo još uvijek zapravo vodili hladni rat, tek smo se počeli baviti novim trans-nacionalnim izazovima poput terorizma. Jer, treba dosta vremena da se nacionalna strategija sigurnosti reformira. Ali, po mom mišljenju, oni koji tvrde da vlada ništa nije učinila u vezi ovih novih prijetnji – griješe – jer ne razumiju da su ponekad potrebna desetljeća da se jedna obrambena strategija u potpunosti zamijeni drugom."

PJ Crowley: O dokumentu od 6. kolovoza 2001. još će se dosta govoriti

Nekoliko članova istražne komisije pitalo je Condoleezzu Rice o strogo povjerljvom dokumentu iz kolovoza 2001., u kojem se predsjedniku navodno spominje mogućnost napada al-Qaide na američki teritorij. Gospođa Rice odbacila je tvrdnje da dokument sadrži navode o specifičnoj, konkretnoj prijetnji. Ona kaže da su obavještajni podaci prije rujanskih napada bili prilično “neodređeni, magloviti” – te da su se odnosili na američke ciljeve u inozemstvu.

PJ Crowley – visoki dužnosnik Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona – kaže da će se o ovom dokumentu još vjerojatno dosta raspravljati: "Dokument se odnosi na briefing predsjednika Busha od strane obavještajnih službi, 6. kolovoza 2001. Dokument je naslovljen ‘Bin Laden je odlučan da napadne Sjedinjene Države.’ Ova činjenica – naslov ovog dokumenta – je u kontradikciji s tvrdnjom Condoleezze Rice da je vlada jedino bila svjesna opasnosti po američke ciljeve u inozemstvu."

Upitana što se moglo učiniti da bi se spriječili napadi od 11. Rujna, Condoleezza Rice je navela važnost reforme obavještajnih službi, pogotovo važnost bolje komunikacije između FBI-ja i Središnje obavještajne službe CIA.

XS
SM
MD
LG