Linkovi

Manje šiitske skupine nasiljem se pozicioniraju za prijenos suvereniteta (10/4/04) - 2004-04-09


Već više dana koalicijske snage u Iraku vode borbe s pobunjenicima iz redova sunija, te šiitskim frakcijama, diljem središnjeg i južnog dijela zemlje. O najnovijem razvoju događaja u Iraku razgovaramo s Jeffom Kojacom, stručnjakom iz Centra za strateške i međunarodne studije, u Washingtonu.

Što je trenutno ključni izazov za koalicijske snage u Iraku? Treba li uzvratiti udarac onima koji ih napadaju? Treba li ponovno uspostaviti smisao za zakonitost i red?

"U osnovi, oni moraju postaviti stvari na mjesto - da se zna tko je vlast, tko je odgovoran za javnu sigurnost, a tko provodi tu odgovornost. Ukoliko ste u situaciji otvorene pobune, poput pobunjenika na područjima gdje žive suniji, očito onda ulice prestaju biti sigurne za prolaznike i koalicija gubi na kredibilitetu. Na jugu, na područjima gdje žive šiiti, stanje je vrlo složeno. Tu su pristaše al-Sadra, tu su skupine poput jedinica sigurnosti Badr, irački Hezbollah … velik broj ljudi koji se bore za vlast. Prema tome, koalicija tu treba čvrsto uspostaviti kontrolu, a ne da se čitav niz raznih skupina nameće nasiljem," kaže Jeff Kojac.

Mnogo je različitih skupina i etničkih i vjerskih organizacija, no, pitanje je djeluju li oni usklađeno, jesu li organizirani u smislu napadanja koalicijskih snaga? Kakvi su im ciljevi, slični ili različiti?

"Ne čini mi se da su usklađeni i organizirani. Meni izgleda kao da se pokušava postići tisuće različitih interesa i perspektiva. U najmanju ruku, ova nasilja odražavaju činjenicu da u Iraku ne postoji jedinstvo, niti istinska povjerenje među samim Iračanima. Upravo zato postoje brojne male skupine - čak i ako broje po 10 tisuća pripadnika, one su male za zemlju s 25 milijuna građana. Te skupine ne vjeruju jedna drugoj i svaka želi biti sama na vlasti. One žele osigurati da upravo njihovi specifični interesi budu zbrinuti, posebice nakon prijenosa suvereniteta, kada će, u teoriji, Iračani vladati vlastitom zemljom. … Što je samo još jedan razlog više za svaku od tih skupina da se nametne prije prijenosa vlasti," kaže Jeff Kojac.

Rok za predaju suvereniteta Iračanima je 30. lipnja. U trenutnoj situaciji, postavlja se pitanje hoće li ta predaja biti posebno otežana bezvlađem i nasiljem. Hoće li se ovakvo stanje zadržati još dva mjeseca ili će koalicijske snage uspjeti preuzeti kontrolu na mjestima gdje su je izgubile i povratiti red?

"Pa, za nadati se da će koalicijske snage ponovno uspostaviti zakonitost i red. No, na koncu konaca, to bi morali učiniti sami Iračani, nove iračke sigurnosne snage koje je koalicija organizirala upravo da budu odgovorne ja javnu sigurnost. Ukoliko sami Iračani, odnosno organi državne vlasti, ne uspiju postići javnu sigurnost, onda se ozbiljno postavlja pitanje hoće li se novom iračkom državom uopće biti u stanju učinkovito vladati. Kako bi mogli imali učinkovitu vladu, ekonomski rast, trgovinsku aktivnost, zdravstvenu skrb, ako ne uspijevaju kontrolirati red na vlastitim ulicama?" - kaže Jeff Kojac, stručnjak Centra za strateške i međunarodne studije, u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG