Linkovi

Poruka iz Aleksandrije (9/4/04) - 2004-04-09


Na Srednjem istoku sve se češće čuju pozivi na promjene. To je postalo jasno i na konferenciji posvećenoj reformama u arapskom svijetu, koja je nedavno održana u Aleksandriji u Egiptu. Ovaj skup čelnika građanskih organizacija iz arapskih zemalja zaključen je usvajanjem izjave u kojoj se kaže da je "reforma neophodna i hitno potrebna". To znači, kaže se u Aleksandrijskoj deklaraciji, da "bi svaka arapska zemlja trebala dobiti "izabrano zakonodavno tijelo, neovisno sudstvo i ustavni nadzor, uz političke stranke različitih ideoloških usmjerenja."

Aleksandrijska deklaracija također poziva na "slobodu svih oblika izražavanja, pogotovo slobodu tiska…te na poštivanje ljudskih prava u skladu s međunarodnim poveljama, pogotovo prava žena, djece i manjina."

Ismail Siraj El-Din direktor je Alekandrijske knjižnice, u kojoj je konferencija održana. Kako je izjavio za internetsku novinsku agenciju IslamOnline, "naš arapski svijet mora se nužno početi kretati prema sveobuhvatnoj reformi kako ne bi ostao izoliran od svijeta oko nas."

U nekim arapskim zemljama, vladini čelnici počeli su poduzimati korake prema provođenju reformi. U drugim zemljama, učinjeno je malo toga. No, jasno je da među Arapima vlada zanimanje za reforme, rekao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher.

"U toj se regiji, kako se čini, poduzimaju stvarni napori da bi se pronašla područja za reforme, područja za modernizaciju gospodarstva, društva i političkih sistema. U mnogim slučajevima, ti napori su proizašli iz samog društva te regije. Namjeravamo podržati te domaće reforme i modernizaciju."

Arapski reformatori pozdravljaju takvu podršku, kazao je Egipćanin Osama Ghazali Harb, jedan od autora Aleksandrijske deklaracije. Dapače, dodao je, podrška Sjedinjenih Država i drugih demokratskih zemalja "ojačat će i promicati ovaj trend prema reformama."

XS
SM
MD
LG