Linkovi

HRT prikazala snimke prema kojima Ante Gotovina palež i pljačku u Kninu naziva 'sramotom' (8/4/04) - 2004-04-08


Državna televizija sinoć je prikazala video snimke sa sastanka održanog 6. kolovoza 1995. u Kninu na kojem general Anta Gotovina vojne zapovjednika proziva zbog paleži i pljačke. Njegovi odvjetnici smatraju da su ove do sada nepoznate snimke od velike važnosti za Hrvatsku i trojicu generala optuženih za zločine počinjene nakon "Oluje".

"Optužnica bi bitno drugačije izgledala da je tužiteljstvo imalo taj materijal" - izjavio je Gotovinin odvjetnik Ivo Farčić nakon što je državna televizija prikazala dijelove snimki sa sastanka održanog dan nakon završetka vojne akcije "Oluja".

Ante Gotovina je na sastanku vojne zapovjednike kritizirao zbog pljački, paleža i kaosa i pozvao na uspostavu reda i discipline u gradu u kojeg je to jutro stigao general Ivan Čermak sa zadatkom da u Kninu uspostavi civilnu vlast.

"To je sramota, sramota. Barbari, vandali rade ovako, oni koji su plaćeni po ratnom plijenu i ratuju po ratnom plijenu" - vikao je, barem tako pokazuje snimka, na sastanku na kninskoj tvrđavi Ante Gotovina, treći s popisa najtraženijih bjegunaca haaškog Tribunala.

'MORH je mislio da je kazeta nestala'

Transkrip razgovora Gotovine s vojnim zapovjednicima prvi je objavio tjednik Globus ali uredništvo tog lista nije navelo kako je došlo u posjed video kazete.

Državna televizija objavila je i drugu snimku s istog sastanka koju je profesionalnom kamerom snimio njen tada mobilizirani kamerman Petar Malbaša.

Potvrđujući autentičnost snimki Malbaša je sinoć za HTV izjavio da je kazetu svih devet godina držao kod kuće te da je jednom ponudio tjedniku Nacional.

Nejasno je ostalo zašto je nije predao Ministarstvu obrane, ustupio odvjetničkom timu odbjeglog Gotovine ili ponudio matičnoj kući. Gotovinini odvjetnici kazali su da su kazetu ranije tražili u arhivi Ministarstva obrane gdje im je rečeno da je nestala. "Ne znamo odakle se pojavila ali je važna za generale Gotovinu, Čermaka i Markača i za Hrvatsku" - izjavio je Luka Mišetić.

Puhovski: Tko nadzire dokumente od nacionalne važnosti?

Predsjednik Hrvatskog Helsinškog Odbora Žarko Puhovski smatra da pojava kazete "zaoštrava pitanje tko zapravo u državi nadzire dokumente od nacionalne važnosti". "Kako je moguće da se takvi dokumenti pojavljuju ili nestaju po ovoj ili onoj političkoj potrebi a da nisu popisani niti pod nadzorom" - pita predsjednik HHO koji je nakon "Oluje" izvještavao o zločinima nad srpskim civilima.

Žarko Puhovski vjeruje da bi video snimke "jednoj skupini haaških optuženika mogle olakšati položaj, ali otežati obranu onima koji su nakon Oluje bili zaduženi za uspostavu reda na oslobođenim područjima".

Čedo Prodanović, odvjetnik Ivana Čermaka, smatra da snimke ne idu u prilog nikome. Novinarima je izjavio da "nije slučajno što su objavljene neposredno prije odluke Tribunala o puštanju generala Čermaka na slobodu do početka suđenja".

Škare-Ožbolt: 'Ništa slučajno, ali ipak malo čudno'

Slično je reagirala i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ozbolt, koja je izjavila: "Ništa u politici nije slučajno. Ne mogu se oteti dojmu da je ovo vec četvrti put da se slučaj Gotovina pred neki važan događaj odjednom ponovo reproducira u javnosti. Kao da se stvar opet skreće samo na taj slučaj, to je nešto što mi je malo čudno."

Premijer Ivo Sanader kazao je da o čitavom slučaju ne zna ništa više od onog što su objavili mediji. "Ne znam odakle se pojavila kazeta niti znam da li je vjerodostojna.... Uopće ne želim spekulirati odakle. Želim samo reći jednu stvar - naći ćemo načina da se na najbolji način Hrvatska involvira i da obrani istinu o Domovinskom ratu. Ne bi želio da bilo tko bilo što učini što bi moglo naškoditi bilo kome, ali sigurno je da će se svi dokazi, koji budu potrebni i do kojih vlada bude mogla doći, dostaviti obrani bilo generala Gotovine, Čermaka, Markača, Ademija ili ove šestorice hrvatskih državljana koji su optuženi za djelovanja u BiH. Vlada će učiniti sve da im pruži pravnu i logističku pomoć" - kazao je premijer novinarima.

XS
SM
MD
LG