Linkovi

Šestorica bosansko-hercegovačkih Hrvata predala se haškom Tribunalu (5/4/04) - 2004-04-05


Tristotinjak ratnih veterana i nekadašnjih suboraca ispratili su sa zagrebačkog aerodroma Jadranka Prlića, Valentina Ćorića, Brunu Stojića, Berislava Pušića , Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka. Prije ukrcaja u avion izjavili su da se ne predaju da bi dokazali svoju nevinost i da sud tek treba utvrditi njihovu krivnju.

"Odlazim čiste savjesti...Očekujem potporu svih ljudi koji ce dokumentacijom, svojim stajalištima i svjedočenjima pomoći da se utvrdi konačna istina. Ta će istina omogućiti da ni mi ni nasa djeca ne nosimo teret kolektivne krivnje", rekao je Prlić, bivši poslijeratni ministar vanjskih poslova BiH.

Sva šesica bivsih političih i vojnih vođa bosanskih Hrvata optužena su za sudjelovanje u ubojstvima, mučenjima, progonu i deportaciji muslimanskih civila te organizaciji logora u Hercegovini. Prlić je 1993. bio premijer tzv. HR Herceg Bosne, Stojić ministar obrane, Ćorić ministar policije a Pušić je bio zaduzen za razmjenu ratnih zarobljenika.

Na mjesto zapovjednika vojske bosanskih Hrvata Petković je 92. poslan iz Zagreba. Praljak je bio njegov zamjenik, a godinu kasnije preuzeo je zapovjednistvo nad HVO-om. Optuženi su da su udruženi u zlocinacki pothvat a provodeći zapovijedi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana namjeravali etnički očistiti Muslimane iz Hercegovine i to područje pripojiti Hrvatskoj. Bivsš hrvatski državni vrh optužen je za sudjelovanje u medjunarodnom sukobu i za djelomičnu okupaciju BiH.

Optužnice nisu protiv nas šestorice, mi smo samo brojevi. To su optuznice u prvom redu Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i Hrvatima u BiH,ť rekao je Ćorić. Ne komentirajući optužnice vlada u Zagrebu svoj šestorici obećala je jamstva potrebna za privremeno puštanje na slobodu. Zahtjev ce njihovi odvjetnici podnijeti kada ista jamstva prime od vlade BiH za Prlića, Stojića, Ćorića i Pušića koji imaju dvojno državljanstvo. O krivnji po točkama optužnice šestorica ce se izjasniti sredinom tjedna kada se očekuje njihovo prvo pojavljivanje pred sudom.

XS
SM
MD
LG