Linkovi

Šiitski nemiri - otvaranje nove bojišnice u Iraku? (5/4/04) - 2004-04-05


"Washington Post" na naslovnici se bavi jučerašnjim šiitskim nemirima u Bagdadu i drugim gradovima Iraka. Šiitski masovni prosvjedi realizirali su najveći strah koalicijske vlasti – ustanak iračkih Šiita. Ovi nemiri pokazali su da su Amerikanci sučeljeni s naoružanim protivnicima na dva fronta – u sunitskim gradovima kao što je Falluja, te u šiitskim dijelovima zemlje, koji su do sada uglavnom bili mirni. Ukoliko bude ugušen nasilno, šiitski ustanak, pun vjerske simbolike, mogao bi, piše "Washington Post", dobiti vlastiti zamah.

"New York Times" prostor posvećuje savjetnici za nacionalnu sigurnost Condoleezi Rice, čije se svjedočenje pred komisijom koja istražuje napade od 11. rujna, očekuje s velikim zanimanjem. S obzirom da je bila u jedinstvenom položaju da intenzivira napore u borbi protiv terorizma i prije napada na New York i Washington, sada se nalazi u samom centru političke oluje koja se digla oko pitanja: "Je li vlada te napade mogla spriječiti?" Kako piše njujorški dnevnik, kada je došla u Washington, savjetnica Rice bila je koncentrirana ne na terorizam, već na odnose s Rusijom i Kinom, te izgradnju sustava raketne obrane. Osim toga je, kao stručnjak za sovjetske studije, relativno malo znala o jačanju radikalnih muslimanskih pokreta na Srednjem istoku i u Aziji – piše "New York Times".

"Christian Science Monitor" bavi se nedavnom odlukom organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC-a da, unatoč protivljenju Washingtona, smanji proizvodne kvote. S obzirom da potražnja u Aziji brzo raste, ministri OPEC-a smatraju da je upravo sada pravi trenutak da smanjenjem proizvodnje dugotrajno povećaju cijenu nafte. Između ostaloga, piše "Monitor", to žele učiniti da bi osigurali više novaca za brzo rastuće stanovništvo Srednjeg istoka. Današnji OPEC nije onaj isti od prije trideset godina. Mnoge njegove članice hitno trebaju gotovinu. Dani petrodolara su prošli. Čak i Saudijska Arabije već godinama ima proračunske manjkove, a stanovništvo neprestano raste. U samoj Saudijskoj Arabiji broj stanovnika raste tako brzo da je prihod od nafte po glavi stanovnika od 1980. pao za 80 posto.

XS
SM
MD
LG