Linkovi

Rasprava o privremenom oslobađanju generala Markača i  Čermaka (1/4/04) - 2004-04-01


Po pravilu 65. optuženi imaju pravo na privremeno oslobađanje, što su zatražili i odvjetnici generala Čermaka i Markača, i vlada RH , prvo pismeno, potom osobnim obraćanjem ministrice Vesne Škare Ožbolt sucima. Tužiteljstvo se protivi oslobađanju.

U sudnici jedan sjedila je i glavna tužiteljica Carla del Ponte sa suradnicima, a iz gledališta je sjednicu pratio Mladen Bajić. General Čermak želi surađivati u svim pogledima, k tome je predao 132 dokumenta relevantna za slučaj, naglasili smo da general od 1995. do danas u svim javnim istupnima često je osuđivao zločine počinjene u Oluji i zastupao suradnju s Tribunalom kao s jedinim mjestom gdje se procjenjuje odgovornost; zadnjih šest godina apsolutno je bio svjestan optužbi koje se istražuju ali ni na kakav način nije utjecao ni na žrtve niti na svjedoke ; odbijamo argumente Tužiteljstva, kazao je Čedo Prodanović u ime Čermaka.

Tužiteljstvo preprekom oslobađanju drži težinu optužnice i moguće teške kazne, ozbiljnost optužnice nije legalni razlog odbijanju privremenog oslobađanja, stav je pravnog zastupnika generala Markača Miroslava Šeparovića.

"Povezivanje slučaja Gotovina sa slučajem Markač nije opravdano, Markač je učinio sve što Gotovina nije a Tužiteljstvo veli da ne vjeruje Vladi jer ona nije predala Gotovinu, može li Markač biti kažnjen radi Gotovine", upitao je odvjetnik.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare - Ožbolt sa saradnicima srela se ranije u danu s glavnom tužiteljicom. Govoreći u sudnici, ministrica je komentirala odnose Hrvatske i Tribunala, oni su veoma dobri, optuženima je trebalo manje od 24 sata za izjašnjavanje o odlasku u Haag, ostala četiri optužena će se pojaviti u sudu u ponedjeljak, stari problemi suradnje su riješeni, kazala je zalažući se za privremeno oslobađanje.

Pritvor je element zaštite integriteta žrtava i svjedoka, prvi je argument Tužiteljstva. Slijede da optuženi nisu više samo osumnjičeni a s visokim pozicijama u vojsci i policiji dolazi i mogućnost utjecaja i stoga postoji potencijal upliva na svjedoke, smatra predstavnik Tužiteljstva nakon čega je riječ uzela Carla del Ponte.

Njezine su poruke, izrečene inače na francuskom, sljedeće, zahvaljujem Vladi Hrvatske na izručenju ali to ne znači pravo na privremeno oslobađanje; "želim biti uvjerena da će hrvatska Vlada učiniti sve što može ali imam suprotan primjer, slučaj Gotovina, dakle optuženi mogu nestati kao što je nestao Gotovina", obrazložila je protivljenje del Ponteova.

"Spomenuli ste negativan primjer Gotovine a imamo i pozitivan primjer Ademija", suprotstavio se Čedo Prodanović. Oba su generala osobno potvrdila garancije. Proces će do daljnjega voditi sudac Parker iz Australije. Odluka sudskog Vijeća objavit će se uskoro.

XS
SM
MD
LG