Linkovi

Kome vjerovati - Richardu Clarkeu ili Georgeu Bushu? (31/3/04) - 2004-03-31


Najnovije istraživanja američkog javnog mnijenja pokazuje da većina građana ima povjerenja u predsjednika Busha, kada je u pitanju vođenje rata protiv globalnog terorizma. Pozitivno mišljenje o predsjedniku utoliko je značajnije jer dolazi nakon snažnih kritika koje je nedavno iznio njegov bivši savjetnik za borbu protiv terorizma Richard Clarke. On je naime izjavio da je predsjednik prije rujna 2001. uvelike ignorirao prijetnju al-Qaide. Koliko će ova kritika utjecati na predsjedničku kampanju? Jim Malone je ovo pitanje postavio dvojici američkih analitičara.

Prema anketi koju su proveli televizijska mreža CNN, dnevnik "USA Today" i tvrtka Gallup, 58 posto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o načinu na koji predsjednik Bush vodi rat protiv terorizma. Izvjesno slabljenje podrške predsjedniku vjerojatno je posljedica kritike bivšeg predsjednikovog savjetnika za terorizam, Richarda Clarkea, koji tvrdi da je gospodin Bush prvih mjeseci svog mandata – prije ali i poslije rujna 2001. - previše pozornosti poklanjao Saddamu Husseinu, a premalo al-Qaidi.

Međutim, analitičari smatraju da je rat protiv terorizma tema koja će na izborima predsjedniku pomoći. Ivo Daalder, stručnjak za međunarodne odnose koji radi u washingtonskom Institutu Brookings, radio je s Richardom Clarkeom u Vijeću za nacionalnu sigurnost, za vrijeme mandata Billa Clintona. "George Bush će se u izbornoj kampanji dobro okoristiti svojim prednostima. U debati o nacionalnoj sigurnosti i borbi protiv terorizma republikanci i George Bush imaju ogromnu prednost – toga moraju biti svjesni i John Kerry i Demokratska stranka u cjelini" - kaže Ivo Daalder.

Bijela je kuća na kritike o navodnom ignoriranju al-Qaide odmah odgovorila, vrlo agresivno. Rossa Bakera, profesora političkih znanosti na Sveučilištu Rutgers, to nije iznenadilo: "Kamen-temeljac predsjednikove izborne kampanje je tvrdnja da je predsjednik vukao prave poteze kada je u pitanju obrana zemlje. Zato i zavrijeđuje drugi mandat – tvrdi Bijela kuća. Kritika Richarda Clarkea zaista dovodi u pitanje ovu tvrdnju. Njegova je kritika zaista zaboljela Bijelu kuću. Naravno, zbog toga je i protu-udar na Richarda Clarkea toliko snažan."

Najvjerojatniji predsjednikov protivnik na izborima u studenom, senator John Kerry nije mnogo komentirao optužbe Richarda Clarkea na račun Bijele kuće. Ivo Daalder očekuje međutim da će se to uskoro dogoditi: "Bush tvrdi –‘zemlja je bila napadnuta, ja sam je obranio. Ja sam jak, odlučan i sposoban predsjednik.’ Za mnoge glasače ovo je vrlo uvjerljiv argument. Međutim Richard Clarke tvrdi – ‘kao predsjednik, Bush nije učinio dovoljno. Ignorirao je prijetnju koja je dolazila od al-Qaide. Nakon što su nas napali, Bush je napao pogrešnog neprijatelja – umjesto al-Qaide, napao je Irak’. Zbog toga što je napadnut pogrešan neprijatelj, danas je terorizam opasniji nego što je bio 11. rujna – tvrdi Richard Clarke."

Anketa dnevnika "USA Today" pokazuje da 44 posto ispitanika vjeruje Richardu Clarkeu, dok je 46 posto sklonije vjerovati predsjedniku države. U ovom trenutku, 53 posto Amerikanaca smatra da predsjednik, općenito gledano, dobro obavlja svoj posao – što je za predsjednika koji se natječe za drugi mandat u Bijeloj kući prilično dobar rezultat.

XS
SM
MD
LG