Linkovi

Američki način života deblja ne samo Amerikance, nego i druge koji podlegnu njegovom sirenskom zovu (30/3/04) - 2004-03-30


"New York Times" piše o 'blagotvornom' utjecaju američkog načina života ne samo na same Amerikance, nego i na druge koji su prigrlili život u automobilima, u shopping mallovima i pred televizorima. Konkretno se navodi primjer stanovnika Okinawe - desetljećima najdugovječnijih i najzdravijih među i inače dugovječnim i zdravim Japancima. No, desetljeća bliske američke prisutnosti počela su se odražavati na ove super-zdrave ljude. Stanovnici Okinawe danas su najdeblji od svih Japanaca, a po dužini života su pali na 26. mjesto među japanskih 47 upravnih regija. To se, dodajmo, odnosi na mlađe Okinavce, jer stariji još žive svojim tradicionalnim načinom, dakle, jedu zdravije. Mlađi su oni koji tamane hamburgere, a upravo takvih 'fast food' restorana na Okinawi ima višestruko više nego u preostalom Japanu. Pouka je jasna, piše njujorški list.

Jedan drugi aspekt modernog američkog života zapao je za oko "Los Angeles Timesa". Ekspedicija Lewisa i Clarka, prije 200 godina, u kojoj je istražena divljina američkog Zapada trajala je od St. Louisa do Pacifika i natrag ravno 28 mjeseci. Za svog su puta, istraživači trgovali i razmjenjivali poklone s indijanskim plemenima i sve to donijeli natrag. Prije sedam godina, u sklopu priprema proslave 200-godišnjice te ekspedicije, stručnjaci su se bacili na posao pronalaženja i verificiranja tih poklona i predmeta. To istraživanje - za razliku od onih davnih 28 mjeseci - ni do danas nije okončano bez obzira na pogodnosti moderne znanosti i komunikacija, piše losangeleski list.

I, za kraj, crtica svakidašnjice iz svakodnevnih anketa koje provodi list "USA Today". Koja je najpoželjnija dob života? Sve ovisi o tome koliko je star onaj koga se pita. REcimo, mladi u dobi od 18-24 godine smatraju da je idealna dob 27 godina. Oni od 30-39 misle da je idealno imati 37 godina. Oni od 50-64, pak, smatraju da je idealna dob - 44 godine. Stariji od 65 priznaju kao idealnu dob od 59 godina.

XS
SM
MD
LG