Linkovi

Sloboda u Iraku (30/3/04) - 2004-03-30


Godinu dana nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama uklonila režim Saddama Husseina, narod Iraka pridružuje se slobodnim narodima svijeta. Danas u Iraku cvjeta slobodni tisak, koji iračkom narodu omogućuje pristup raznim izvorima vijesti.

Više od šest stotina novinara akreditirano je za novi međunarodni press centar u Bagdadu. Mnogi od tih novinara pišu za više od dvije stotine iračkih dnevnih listova koji se sada izdaju. Procvat slobodnog tiska potiče i demokratsku političku debatu u Iraku.

Neki od članaka koji se tiskaju u iračkim novinama kritični su prema koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama. Međutim, zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da rekao je da je ono što se događa danas" potpuno suprotno ono onoga što se u Iraku vidjelo prije malo više od godine dana, kada je irački ministar informiranja iz stranke Baath održavao kontrolirane i koreografirane tiskovne konferencije."

"Poštujemo pravo naroda da izražava svoja mišljenja, čak i kada su, pogotovo kada su drugačija od naših jer, mislim, ništa nije bolji dokaz vrijednosti koje pokušavamo promicati u Iraku i za koje pokušavamo pomoći iračkom narodu da ih prihvati i razvije od mogućnosti mirnog i otvorenog izražavanja disidentskih mišljenja, uz puno poštivanje različitih mišljenja drugih," kaže Adam Ereli.

Irački pisci, pjesnici i umjetnici također uživaju u novostečenoj slobodi. Kafe Hassan Amji u Bagdadu bio je okupljalište mnogih iračkih umjetnika. No, u doba režima Saddama Husseina, umjetnici se nisu usuđivali iznositi svoje stavove u javnosti. Sada su se ipak vratili.

U taj lokal zalazi i Adil Ali Safer, pisac pripovjedaka i dramatičar. On je novinaru "Washington Timesa" kazao da "pisac mora biti slobodan, ne da bi mogao prodavati svoj talent, već da bi svoj talent mogao posvetiti istini". Gospodin Safer je kazao da "žali što tako je mnogo pisaca posvetilo svoje talente veličanju bivšeg režima." Sada, kada Saddama više nema, dodao je, "Kao da je s pleća iračkog naroda uklonjeno veliko breme."

XS
SM
MD
LG