Linkovi

Operacija na Haitiju (29/3/04) - 2004-03-29


Više od tri tisuće vojnika iz Sjedinjenih Država, Čilea, Kanade i Francuske sada se nalaze na Haitiju u okviru operacije "Sigurno sutra". Ti vojnici trebali bi stabilizirati uvjete na Haitiju i pripremiti tu zemlju za dolazak mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Glavna misija Multilateralnih prijelaznih snaga jest ponovno uspostavljanje reda kako bi se haićanski narod mogao vratiti normalnom životu u sigurnom okruženju. Boniface Alexandre je prijelazni predsjednik Haitija. Prema njegovim riječima, nova haićanska vlada učinit će sve što može da bi posijala sjeme, odnosno, postavila temelje za razvoj demokracije kako bi ona mogla rasti i jačati."

Frandley Denis-Julien je čelnik Inicijative građana, građanske organizacije sa sjedištem na Haitiju. Kako kaže, s odlaskom bivšeg predsjednika Jean-Bertranda Aristidea, Haiti je dobio priliku da razvije institucije koje će podržavati demokratski sustav vlasti.

"Moramo prijeći s pridavanja važnosti ličnostima u politici na isticanje važnosti ideja u političkim debatama. Mislim da moramo po prvi puta u našoj povijesti uvesti kulturu odgovornosti. Zapravo, postoji skupina odvjetnika koji pokušavaju sastaviti tužbu protiv bivšeg režima. Po prvi puta, moramo vidjeti te ljude kako pred sucem odgovaraju na pitanja o tome kako su vodili zemlju i kako su uništili sve naše institucije."

Condoleeza Rice, američka savjetnica za nacionalnu sigurnost, kazala je: "Haićanski narod mora krenuti naprijed." "Haiti ima novog predsjednika, novog premijera, novog šefa policije i vijeće sastavljeno od uglednika, koji pokušavaju voditi taj proces."

Dužnosnici Ujedinjenih naroda kažu da na haićanskim tržnicama ima dovoljno hrane, te da humanitarna pomoć stiže u sve dijelove zemlje. Sjedinjene Države i druge zemlje predane su pomoći Haitiju. Dapače, Sjedinjene Države su tijekom proteklih deset godina osigurale preko 850 milijuna dolara pomoći za Haiti. Nadalje, Sjedinjene Države namjeravaju osigurati barem 55 milijuna dolara ove godine, uz tri milijuna dolara hitne pomoći isplaćenih od 18. veljače. Promatrači kažu da će to biti dugotrajan proces. No, na kraju, zaživljavanje demokracije na Haitiju ovisit će o haićanskom narodu i čelnicima koje izaberu.

XS
SM
MD
LG