Linkovi

Richard Clark tvrdi da njegova kritika predsjednika Busha nije politički motivirana (29/3/04) - 2004-03-28


Protekli je tjedan u Washingtonu bio obilježen svjedočenjima u Kongresu Sjedinjenih Država, pred neovisnom komisijom koja istražuje okolnosti koje su prethodile terorističkim napadima u jesen 2001. godine.

Na svjedočenjima su govorili bivši i sadašnji državni tajnici, ministri obrane, direktor CIA-e – međutim najviše je pozornosti bilo posvećeno izlaganju Richarda Clarka, stručnjaka za terorizam koji je bio savjetnik četvorice američkih predsjednika. Richard Clark je oštro kritizirao predsjednika Busha, rekavši da je gotovo ignorirao prijetnju od strane al-Qaide, a da je posvećivao preveliku pažnju Iraku.

Do sada slabo poznati bivši dužnosnik Bijele kuće, stručnjak za terorizam Richard Clark, zasjenio je svojim svjedočenjem mnogo poznatija imena – Colina Powella, Donalda Rumsfelda i Madeleine Albright. Richard Clarke je na početku svog izlaganja pred istražnim povjerenstvom rekao:

"Zapovjedivši invaziju na Irak, predsjednik je značajno oslabio naše napore u ratu protiv globalnog terorizma."

Njegova glavna postavka glasi: u mjesecima prije 11. rujna 2001. vlada nije posvećivala dovoljno pažnje prijetnji koju predstavlja teroristička mreža al-Qaide. Nakon napada na New York i Washington – tvrdi Richard Clarke – Bijela je kuća previše pozornosti posvetila rušenju režima Saddama Husseina. Bijela kuća, a i osobno predsjednik Bush, odmah su reagirali na ovu kritiku svog bivšeg djelatnika.

"U potjeri smo za al-Qaidom od kada su nas napali. Pohvatali smo ili uklonili dvije trećine njihovih čelnika – one koji su bili poznati. I dalje smo u potjeri za preostalima. Nastavit ćemo s potjerom sve dok sam ja predsjednik."

Izjavio je u jednom nedavnom govoru predsjednik Bush. Ankete pokazuju da je predsjednikova glavna prednost – u odnosu na protivnika iz Demokratske stranke – upravo njegov angažman u ratu protiv terorizma, odnosno nacionlna sigurnost. Bijela je kuća zato vrlo promtpno reagirala na kritike Richarda Clarkea – kaže politički analitičar Larry Sabato.

"Ova je tematika u samom središtu predsjednikova mandata. On želi da ga se smatra ratnim predsjednikom. Zemlja jest u ratu, u ratu protiv globalnog terorizma. A Bushove šanse za drugi mandat zavise izravno od toga što građani misle o njegovom vodstvu u tom ratu. Jer, ako se građani okrenu ekonomiji, onda Bush sasvim sigurno neće biti izabran."

Bijela je kuća objavila transkripte sastanaka na kojima Richard Clarke – još dok je bio savjetnik predsjednika Georgea Busha za borbu protiv terorizma – hvali predsjednika. Zašto ga sad kritizira? – upitao se nedavno glasnogovornik Bijele kuće, dodavši da Richard Clarke ima dobre prijatelje u izbornom stožeru demokrata Johna Kerryja. Međutim, Richard Clarke – u nedavnom svjedočenju pred istražnim povjerenstvom – odbija tvrdnju da je njegova kritika politički motivirana.

"Ne radim za kampanju Johna Kerryja. Posljednji put kad sam glasao deklarirao sam se kao republikanac. Evo, sada, pod zakletvom izjavljujem da neću prihvatiti položaj u Kerryjevoj administraciji, ako do nje dođe."

Demokrati su nakon ovih napada na Richarda Clarkea kritizirali republikance, zbog pokušaja da unište kredibilitet čovjeka koji je bio savjetnik trojici republikanskih i jednom predsjedniku iz Demokratske stranke. Ross Baker, politički analitičar koji inače predaje na Sveučilištu Rutgers, objašnjava politički aspekt kritike Richarda Clarkea ovim riječima.

"Trenutni rezultat Clarkeova nastupa bio je vrlo upečatljiv, što se vidi iz žestine odgovora Bijele kuće. Očito je da je Bijela kuća alarmirana ovom kritikom, te da je smatrala potrebnim da se predsjednika od nje što bolje obrani."

No, kakve će biti dugoročne posljedice svjedočenja Richarda Clarkea? Larry Sabato napominje da je do predsjedničkih izbora ostalo više od sedam mjeseci.

"Ne može se reći da je javnost stoposto obuzeta ovim svjedočenjima u Kongresu. Mediji im poklanjaju veliku pozornost, ali ne i šira javnost. Sve u svemu, iako kritike Richarda Clarkea ne pomažu Georgeu Bushu, mislim da će za nekoliko tjedana one biti gotovo zaboravljene."

Politički će analitičari, u sljedećih nekoliko tjedana, putem anketa pokušati dokučiti je li kritika o navodnom ignoriranju al-Qaide od strane Bijele kuće uhvatila korijena u američkoj javnosti. Jer, podsjetimo, američko javno mnijenje ima razmjerno pozitivno mišljenje o predsjedniku Bushu, kada je u pitanju rat protiv globalnog terorizma.

XS
SM
MD
LG