Linkovi

Havaji - zakonska zaštita vrijednih biljnih i životinjskih proizvoda (29/3/04) - 2004-03-28


Havaji bi mogli postati prva američka savezna država koja će zakonski zaštititi stotine potencijalno vrijednih biljnih i životinjskih proizvoda, otkrivenih na područjima koja su u vlasništvu države. O takvom se zakonu trenutno raspravlja u zakonodavnom tijelu te savezne države.

Pristaše zakona kažu da su Havaji vrlo dobro mjesto za uspostavljanje sustava zaštite vladinog prava vlasništva na njezine životinje i biljke. Od više od 22 tisuće poznatih vrsta na havajskim otocima, 8850 su endemske vrste, a u toku je, kako se procjenjuje, oko 5 tisuća različitih projekata bioloških procjena u havajskoj kišnoj prašumi, vulkanskim poljima, koraljnim grebenima i oceanskim dubinama između pojedinih otoka.

Havajski zakonodavci smatraju donošenje zakona o zaštiti vlasništva nad biološkim blagom ključnim u održavanje kontrole nad takvim brojnim istraživanjima, za koje se većinom ne zna koja im je svrha, niti konačni cilj.

Havaji tako slijede primjer Kine, Brazila, Indije i devet drugih zemalja u svijetu, čije se flora i fauna smatraju posebno bogatima i raznolikima, koje su potpisale savez o borbi protiv 'biološke piratizacije'. Te se zemlje zalažu za donošenje propisa kojime bi se štitilo pravo naroda na genetske izvore koji postoje na njihovoj zemlji. Deklaracija tih zemalja bila je odgovor na žalbe Indijanaca i aktivista za zaštitu okoliša. Američki nacionalni park Yellowstone počeo je prije tri godine naplaćivati tantijeme na komercijalne rezultate znanstvenih istraživanja provedenih u tom parku.

XS
SM
MD
LG