Linkovi

Clarke: Bushovoj administraciji terorizam nije bio goruće pitanje (25/3/04) - 2004-03-25


Bivši savjetnik Bijele kuće za terorizam Richard Clarke izjavio je da je administracija predsjednika Busha u mjesecima koji su prethodili napadima od 11. rujna smatrala prijetnju od terorizma važnom, ali ne i neposrednom. Gospodin Clarke iznio je ovu ocjenu tijekom svjedočenja pred posebnom komisijom koja istražuje moguće obavještajne propuste zbog kojih napadi na New York i Washington nisu bili spriječeni.

Richard Clarke, bivši nacionalni koordinator Bijele kuće za borbu protiv terorizma, započeo je svoje svjedočenje pred komisijom, ispričavši se prisutnima u publici, koji su izgubili članove obitelji u napadima od 11. rujna.

"Vlada vas je iznevjerila. Oni kojima je povjereno da vas štite iznevjerili su vas. I ja sam vas iznevjerio. Jako smo se trudili da se to ne dogodi, ali to nije važno, jer nismo uspjeli," rekao je.

Gospodin Clarke bio je glavni dužnosnik zadužen za borbu protiv terorizma u administracijama četiri predsjednika. U svojem svjedočenju, kazao je da je borba protiv terorizma bila izuzetno važan prioritet u administraciji predsjednika Clintona, no ne tako važna u prvim mjesecima administracije predsjednika Busha, prije napada na New York i Washington.

"Mislim da je administracija predsjednika Busha u prvih osam mjeseci smatrala terorizam važnim, ali ne i gorućim pitanjem," ocijenio je.

Gospodin Clarke je također kritizirao odluku predsjednika Busha o napadu na Irak, rekavši da je time potkopao rat protiv terorizma. Svjedočenje gospodina Clarkea očekivalo se s velikom pažnjom, jer je u nizu intervjua i nedavno objavljenoj knjizi iznio ocjenu da je predsjednik Bush prije napada na New York i Washington posvećivao premalo pažnje al-Qaidi, te da se nakon napada previše usredotočio na moguću vezu između napada i Iraka.

Bijela kuća je pokrenula pravu medijsku protu-ofenzivu, ustvrdivši da su kritike gospodina Clarkea u izbornoj godini politički motivirane. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je novinarima da je bivši koordinator za borbu protiv terorizma podržavao postupke predsjednika Busha nakon napada od 11. rujna. Prema njegovim riječima, činjenice ne potkrepljuju tvrdnju gospodina Clarkea da je administracija ignorirala opasnost od al-Qaide, jer je bila usredotočena na Irak.

"Naš prioritet nakon napada bio je Afganistan i eliminiranje talibana i al-Qaide," rekao je gospodin McClellan.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage svjedočio je da je borba protiv terorizma početkom 2001. bila hitno pitanje za administraciju. Međutim, kako je kazao, kasnije su događaji pokazali da se nije djelovalo dovoljno brzo. U ranijem svjedočenju, direktor CIA-e George Tenet kazao je da su i predsjednik Bush i predsjednik Clinton bili ozbiljno zabrinuti zbog prijetnje od terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG