Linkovi

Međunarodni angažman na obnovi BIH počeo je rađati plodovima (24/3/04) - 2004-03-24


U današnjim izdanjima američkih dnevnih listova, pažnju nam je privukao članak o poslijeratnoj obnovi Bosne i Hercegovine, objavljen u bostonskom "Christian Science Monitoru".

'Prije samo četiri godine, vožnja prema središtu Sarajeva s aerodroma Butmir značila je prolazak pokraj mecima izrešetanih zgrada terminala, kroz četvrti izgorjelih obiteljskih kuća, kraj djelomično srušenih uredskih zgrada, prije nego što bi se došlo do kostura 22-katnih uredskih tornjeva koji se nadnose nad središtem grada,' piše izvjestitelj "Christian Science Monitora", te dodaje: 'Danas putnici prolaze kroz zračnu luku izgrađenu od stakla i ulaštenog mramora, kroz četvrti novoizgrađenih kuća, stambenih višekatnica i uredskih zgrada, opločenih zrcalnim staklima. Kako prolaze mjeseci, sve je manje vidljivih podsjetnika na rat i, barem na površini, Sarajevo ponovno podsjeća na normalni mirnodopski grad.

Međunarodni angažman na obnovi Bosne i Hercegovine počeo je rađati plodovima, piše bostonski list, ističući da koristi ne ubiru samo stanovnici te zemlje. S obnovom infrastrukture, graničnih ophodnji i nacionalnih upravnih institucija, kako kažu stručnjaci, ta je zemlja postala znatno manje atraktivni potencijalni domaćin za globalne terorističke mreže poput al-Qaide, koje preferiraju 'slabe zemlje', poroznih granica i neučinkovitih vlada, uz, naravno, stanovništvo koje simpatizira teroriste.

'Kad bih ja bio član neke terorističke organizacije, dva puta bih promislio prije nego što bih došao u Bosnu,' citira Monitor riječi Senada Slatine, analitičara pri Međunarodnoj skupini za krize, organizacije predane razrješavanju sukoba širom svijeta, sa sjedištem u Bruxellesu. Bosanski muslimani toliko su europski da radikalni oblik islama nema šanse za širenje u toj zemlji, navodi dalje njegove riječi bostonski list, te dodaje: 'Zapadni dužnosnici kažu da su bosansko-hercegovački dužnosnici iznimno kooperativni u nadzoru i istrazi pojedinaca i skupina za koje se sumnja da održavaju veze s teroristima. Većina sumnjivih dobrotvornih organizacija je zatvorena, a muđahedine - od kojih su se mnogi oženili lokalnim djevojkama i žive u ruralnim područjima - drži se pod budnim okom, piše "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG