Linkovi

Američke reakcije na odluku RH o članku 98 i Iraku (24/3/04) - 2004-03-23


Slijede dvije reakcije iz Sjedinjenih Država, na odluku hrvatske vlade da ne potpiše bilateralni sporazum o članku 98., te izjavu ministra Miomira Žužula da u ovom trenutku nije spreman podržati slanje vojnika u Irak. Odluku komentiraju John Kraljić, predsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, koja u Washingtonu lobira za članstvo Republike Hrvatske u NATO savezu, te Maggie Gardner, čelnica Programa za međunarodno pravo u američkoj ne-vladinoj organizaciji Građani za globalna rješenja.

John Kraljić kaže da su ga ove odluke prilično zatekle, zbog toga što predstavljaju promjenu u vladinoj politici. “Na ovim je pitanjima Bijela kuća vrlo inzistirala kod bivše vlade premijera Račana. Sada je Sanaderova vlada odlučila postupiti jednako. Možda pritisak na Zagreb više neće biti tako jak, jer se atmosfera u odnosima između dvije zemlje promijenila, bolja je nego proljetos” – kaže čelnik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, krovne udruge koja ujedinjuje desetke hrvatskih organizacija u Sjedinjenim Državama.

"Možda će sada na Capitol Hillu biti teže lobirati za hrvatsko članstvo u NATO-u, jer je najava da postoji mogućnost da hrvatski vojnici odu u Irak posljednjih mjeseci bila svojevrsni 'selling point', ključni argument za njezino članstvo" - kaže ovaj Amerikanac hrvatskog podrijetla. Međutim, on kaže da se "osobno ne protivi ovoj odluci". "Ova dva pitanja ne bi trebala biti jedini faktori koji će odlučivati o članstvu u NATO savezu. Osim toga, za nekoliko godina, kada Hrvatska bude ozbiljan kandidat za NATO, pitanje sudjelovanja u iračkoj mirovnoj misiji, više neće biti toliko aktualno" - smatra John Kraljić.

Maggie Gardner radi za ne-vladinu udrugu Građani za globalna rješenja, koja se zalaže za američki angažman na svjetskoj sceni te zajedničko, međunarodno rješavanje problema vezanih za ratne zločine, ali i ekologije, zdravstvenih pitanja borbe protiv terorizma.

Ova se organizacija protivi - kako je rekla - sadašnjoj politici američkog “soliranja” na globalnoj sceni, a pogotovo bilateralnim sporazumima o članku 98., u kojima Washington za svoje građane traži pravni imunitet pred međunarodnim kaznenim sudom.

Maggie Gardner smatra da je Hrvatska, kada je u pitanju članak 98., donijela ispravnu odluku: "Hrvatska je imala čelnu ulogu u odbijanju da se takvi sporazumi potpišu. Važno je da u tome ustraje, i to iz dva razloga. Prvo, mi smatramo da Sjedinjene Države od Zagreba traže nešto što nije u skladu sa Sporazumom o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda, koji je Hrvatska potpisala. Drugo, moja organizacija smatra da je vrlo dvolično od Washingtona da traži da Zagreb nastavi isporučivati vlastite građane haaškom tribunalu, ali u isto vrijeme ne bi trebao – za slične zločine - isporučivati američke građane Međunarodnom kaznenom sudu."

Maggie Gardner upozorava da ova odluka ima i konkretnu cijenu – Sjedinjene Države od 1. srpnja ne isporučuju Hrvatskoj vojnu opremu. “To je visoka cijena za zemlju koja nastoji reformirati svoju vojsku i postati člancom NATO saveza. Ali, mi mislimo da je odluka Zagreba ispravna” – rekla je za Glas Amerike Maggie Gardner, iz washingtonske ne-organizacije Građani za globalna rješenja.

XS
SM
MD
LG