Linkovi

Kako će Hrvatska pridonijeti obrambenoj strategiji NATO-a? (23/2/04) - 2004-03-22


Dijalog NATO saveza i Hrvastke o provedbi plana pripreme za članstvo u Atlantskom savezu došao je do pitanja kako Hrvatska može doprinijeti kolektivnoj obrani.

Procjena koliko je Hrvatska sposobna i spremna za članstvo u NATO savezu izrađuje se i serijom dijaloga predstavnika NATO-a i RH. U Bruxellesu su na sastanku Vojnoplitičkog upravljačkog odbora sugovornici tražili odgovor koliko je Hrvatska kompatibilna s NATO-savezom te što i kako može doprinositi kolektivnoj obrani.

Riječ je o razradi II poglavlja, onog o obrani, godišnjeg provedbenig plana priprema za članstvo ili MAP-a. Tema više nisu NATO-vi prigovori konceptu teritorijalne obrane koji je, političkim dogovorom, zamijenjen uklapanjem u strukturu kolektivne obrane i razmatranjem aktivnog unosa Hrvatske u nju. Ovim su reforme ubrzane ili, kako je poslije sastanka izjavila šefica izaslanstva RH Jelena Polić- Grčić, postoji politički dogovor o smjeru reforme i stoga nema razloga istrčavati se prerano s njezinim gotovim rješenjima; generalni nacrt zadataka u reformi biti će gotov za nekoliko tjedana i proslijeđen Vladi; temeljem njega potom će se određivati struktura i veličina oružanih snaga.

Proces preustroja biti će završen za dvije godine. Potvrda uznapredovalog procesa jeste i predstavnik Ministarstva financija RH koji je odgovarao na veoma konkretna pitanja predstavnika NATO-vih članica o financijskom aspektu reforme: dosezi reforme, uostalom, ovise o fianncijskim mogušnositma zemlje.

O naravi ovih sastanaka govori šarenilo tema, na današnjem se, primjerice, raspravljalo o zakonskim rješenjima boravka stranih trupa na teritoriju zemlje, o mogućnostima i opcijama organiziranja zračnog ili morskog prijevoza trupa s alterantivnim rješenjima ili o zaštiti Jadrana.

NATO savez zagovara koncept koordinacije svih elemenata zaštite akvatorija – od mornarice, preko lučkih kapetanija, pomorske policije do carine – i uvođenje obalne straže kao dijela sustava. Čitav se okvir osmišljava u sklopu mnogo šire NATO-ve teme, strategije očuvanja sigurnosti Sredozemlja.

XS
SM
MD
LG