Linkovi

Palestinci prosvjeduju zbog izraelskog atentata na vođu Hamasa (22/3/04) - 2004-03-22


U gradu Gazi kao i na Zapadnoj obali održani su palestinski prosvjedi na kojima je najavljena osveta zbog atentata na šeika Ahmada Jasina. U sukobima s izraelskom vojskom ubijena su najmanje četiri Palestinca.

Izraelska je vojska, u helikopterskom napadu, ubila osnivača Hamasa jutros, pri odlasku iz džamije.

Izrael je ovu akciju opravdao optuživši Jasina i njegovu organizaciju za niz samoubilačkih napada u Izraelu. Palestinska je uprava osudila izraelsku akciju kao “opasnu i kukavičku”, rekavši da ona “otvara vrata za novi val nasilja.”

******

Europska unija je osudila akciju izraelske vojske u kojoj je ubijen duhovni vođa Hamasa šejk Ahmed Jasin. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw nazvao je akciju “neprihvatljivom i neopravdanom”, dok su Javier Solana i francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin izjavili da se radi o koraku natrag u mirovnom procesu.

Američko Državno tajništvo pozvalo je Izrael i Palestince da poduzmu korake k obuzdavanju nasilja.

Na Srednjem istoku, ubojstvo Ahmada Jassina osudili su Iran, Kuvajt, Jordan i Egipat. Egipat je, u znak prosvjeda, odustao od sudjelovanja u obilježavanju godišnjice mirovnog sporazuma s Izraelom.

******

Šeik Ahmed Jasin jedan je od utemeljitelja Hamasa 1987. godine. Ova je organizacija odgovorna za niz samoubilačkih i drugih napada na ciljeve u Izraelu.

Hamas je prije deset godina odbacio mirovni sporazum između Palestinaca i Izraela, jer se protivi postojanju židovske države.

Hamas također rukovodi mrežom dobrotvornih ustanova koje desecima siromašnih Palestinaca na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze osiguravaju elementarne potrebe.

Oko 30 posto palestinskog stanovništva podržava ovaj islamski pokret koji se zalaže za usposatvu muslimanske države koja bi – prema njihovom planu – obuhvatila teritorij Izraela i okupirana područja Gaze i Zapadne obale.

Hamas također predstavlja prijetnju palestinskoj upravi, pod zapovjedništvom Jasera Arafata, koja priznaje pravo Izraela na postojanje, kao židovska država.

XS
SM
MD
LG