Linkovi

Sojourner Truth


“Citali su mi Bibliju i znam da je Eva nagovarala covjeka na grijeh. Ako je prva zena, koju je Bog ikada stvorio, sama mogla svijet postaviti na glavu, onda bi mi sve zajedno trebale biti u stanju iznova svijet - postaviti pravilno,” govorila je, sredinom 19. stoljeca, u Americi, jedna zena, putujuci zemljom sa zavezljajem odjece u jednoj ruci i kosaricom hrane u drugoj, kamogod ju je, kako je sama govorila - “Istina” vodila …

Ta je zena i ove rijeci uvjerljivo govorila: “Tko je vasu kozu ucinio bijelom? Nije li to bio Bog? Tko je moju kozu ucinio crnom? Nije li to bio taj isti Bog? Ne vrijedjamo li Gospodina naseg kad dio njegove djece preziremo samo zato jer se Njemu svidjelo njima dati crnu kozu?” Kao Crnkinja, Isabella Baumfree, poznatija pod imenom Sojourner Truth, Putujuca Istina, dvostruko je bila diskriminirana, u zemlji utemeljenoj na ideji da su “svi ljudi stvoreni jednakima i obdareni od svojeg Tvorca odredjenim neotudjivim pravima.”

Bivsa ropkinja, Isabella je ime Sojourner Truth kasnije odabrala, jer je ono, kako je sama rekla, najbolje govorilo o misiji za koju je ona vjerovala da joj je bila od Boga dana. “Da putuje zemljom uzduz i poprijeko i ljudima ukazuje na njihove grijehe.” Rodjena 1797, na imanju nizozemskih doseljenika u okrugu Ulster, na jugoistoku drzave New York, Isabella je prezime Baumfree i dobila po gospodaru svoga oca. Holandski je Isabella i govorila puno prije nego sto je engleski naucila. Pisati i citati, medjutim, nije nikada.

Kad je njen vlasnik, Baumfree, umro, devetogodisnja Isabella bila je prodana drugome i nekoliko ce ih jos promijeniti do 1817, kad je zakonodavstvo drzave New York usvojilo zakon o oslobadjanju robova rodjenih prije 4. srpnja 1799. Oni rodjeni poslije tog datuma, poput Isabelle, na oslobadjanje su morali cekati jos punih 10 godina, do 1827. Cekajuci na svoju slobodu, Isabella se udala, rodila petero djece i godinu dana prije nego sto ce i sama imati pravo na slobodu, shvativsi da je njen tadasnji gospodar kani zadrzati u ropstvu, Isabella je pobjegla, napustivsi i supruga i djecu.

Tijekom iduce dvije godine, tri vazne stvari dogodit ce se u Isabellinom zivotu. Utociste nalazi u obitelji Van Wagenen, koja joj daje slobodu, ponesena religioznim zarom tog vremena i sama otkriva vjeru, i tuzi vlasnika jedne plantaze u Alabami zbog ilegalne kupovine njenog najmladjeg sina Petera te tako postaje prvom Crnkinjom koja ne samo sto bijelca predaje sudu nego u sudskom procesu protiv njega odnosi i pobjedu. Sa sinom, potom, neko vrijeme zivi u New York Cityju, dobija jos jednom na sudu, tuzivsi jedan bjelacki par za klevetu, prva je Crnkinja kojoj to polazi za rukom, a onda, g. 1843, odlucuje da je njena misija – pronosenje istine i bozje rijeci medju ljudima.

Tada i preuzima ime Sojourner Truth, te kao putujuca propovjednica krece drzavama Nove Engleske, upoznaje se s mnogim crnackim i bjelackim abolicionistima, s mnogim drustvenim reformatorima, govori na improviziranim skupovima, o abolicionizmu, pacifizmu, jednakosti, poboljsanju ljudskog zivota i publiku, crnacku i, sto je jos vaznije – brojnu bjelacku, osvaja svojim nastupima, svojim nacinom govora. Odlazi uskoro dalje, u zapadne drzave, gdje takodjer govori o slobodi Crnaca, ali i o jednakosti i pravima zena, crnackih i bjelackih.

Nakon izbijanja gradjanskog rata, Sojourner Truth, vec u svojim 60-im godinama, upoznaje predsjednika Lincolna i neko vrijeme ostaje u Washingtonu, radeci u bolnicama i pruzajuci savjete bivsim robovima. S njima radi i po zavrsetku rata, vodi kampanju da im se dodjeli zemlja na jos nerazvijenim zapadnim teritorijima, ali Kongres njen zahtjev odbija, no njenom je zaslugom, g. 1865, ukinuto rasno razdvajanje u washingtonskim tramvajima! Sojourner Truth, Putujuca Istina, umrla je 1883, u 86. godini zivota, u mjestu Battle Creek, savezna drzava Michigan.

Kad je, na 30. obljetnicu istrazivanja Marsa, NASA, 1995. godine, raspisala natjecaj, od tri i pol tisuce prijedloga, primljenih od mladih sa raznih strana Amerike i svijeta, za malo je vozilo sonde Pathfinder, koja ce na Mars sletjeti 4. srpnja dvije godine kasnije, odabrala ime Sojourner, prema Sojourner Truth, Amerikanki koja je zemljom putovala uzduz i poprijeko, sireci istinu, boreci se za slobodu svakog pojedinca, zalazuci se za prava svih zena.

XS
SM
MD
LG