Linkovi

Irak godinu dana nakon početka rata (18/3/04) - 2004-03-18


Godinu dana nakon vojne intervencije u Iraku i zbacivanja Saddama Husseina, Iračani žive znatno drugačije no za vrijeme bivšeg režima. Kako Neke su promjene dobre, a neke loše.

Trećeg tjedna rata, početkom travnja prošle godine, američki su lovci raketirali dvije zgrade u imućnoj četvrti Bagdada, misleći da se u jednoj od njih krije Saddam Hussein. Zgrade su bile uništene, no – kako se pokazalo – u njima Saddam Hussein nije bio. No, u napadu je poginula obitelj Abdela Salema Shakera, koji je u to vrijeme bio dragovoljac u iračkoj vojsci.

"Moja supruga, dvoje djece, njezina sestrična te četiri gosta koji su se kod nas sklonili. Svi su poginuli," priča Shaker.

Prije rata, Abdel Shaker se bavio velikoprodajom alkoholnih pića. Danas je bez posla, kaže da ga je smrt njegovih toliko potresla da još ne može tražiti posao. Na mjestu gdje se nalazila kuća u kojoj je poginula njegova obitelj danas je ogromna rupa.

"Ponekad dolazim svaki dan, ili svaki tjedan. Uvijek kad se sjetim svoje obitelji," priča nam.

Međutim, za mnoge Iračane zbacivanje Saddama Hhusseina s vlasti je donijelo i mnoge pozitivne promjene. 34-godišnji Abdel Fatah al-Idrissy, koji je vjerom šiit, kaže da je oslobođenje od strane međunarodne koalicije “njegovom životu dalo novu svrhu.” Deseci njegovih rođaka ubijeni su u masovnim represalijama Saddamova režima protiv iračkih šiita. Gospodin Idrissy je prije godinu dana napustio posao u iračkoj tekstilnoj industriji i danas sa svojim bratom vodi centar koji pomaže obiteljima žrtava Saddamova režima da lociraju masovne grobnice, koristeći se dokumentima iračkih tajnih službi iz vremena diktature.

"Za vrijeme Saddama bio je izgubljen cvijet naše mladosti. Kakva bi mogla biti svrha našeg života, sada kad imamo više novca i posao? Zato sada pomažemo ljudima koji su izgubili najbliže da ustanove što se dogodilo s njihovim ocem ili bratom, jesu li živi ili ne," kaže ona.

Centar u kojem radi Abdel Fatah al-Idrissy danas ima kompjutere, a otvoreno je i nekoliko podružnica u drugim gradovima. Iako je cenatr pomogao desecima tisuća Iračana, za završetak njegova posla trebat će godine.

"U Saddamovo doba u tajnim je službama radilo 250 tisuća ljudi, samo za vođenje ovih dosjea. To je bio posao svih njih. A nas je ovdje tek nekoliko. Završili smo tek 10 posto našeg ukupnog posla," kaže naša sugovornica.

Abdel Fatah al-Idrissy kaže da je spreman ovom projektu posvetiti sve raspoloživo vrijeme. Jer, kako kaže, na taj se način jedino možemo uhvatiti u koštac s krvavom poviješću naše zemlje, a ujedno i pomoći u kreiranju njezine budućnosti.

XS
SM
MD
LG