Linkovi

'Odljev mozgova' ugrožava znanost i visoko školstvo (18/3/04) - 2004-03-17


Američke znanstvene krugove zabrinjava jako smanjenje broja stranih znanstvenika, postdiplomaca i doktoranata koji dolaze u Sjedinjene Države na stručno i znanstveno usavršavanje.

Kako pokazuju podaci iz posljednjih nekoliko godina, problemi s dobivanjem vize glavni su uzrok smanjenja broja prijava stranih studenata i znanstvenika za školovanje u Americi. Mnogi se stručnjaci plaše da su to vrlo loše vijesti za američku znanost općenito.

Doprinos stranih postdiplomskih i doktorskih studenata, te znanstvenika u američkim znanstveno-istraživačkim radovima od ključne je važnosti, podsjećaju stručnjaci. Gotovo trećina svih američkih dobitnika Nobelove nagrade rodom je iz neke druge zemlje, a useljenici čine gotovo 40 posto nastavnog osoblja na američkim tehničkim i znanstvenim fakultetima.

Nakon rujna 2001. godine, pa do ove godine, broj stranih studenata je pao, prema podacima iz 90 posto američkih fakulteta, za trećinu. Trend nije ograničen samo na studente; problemi s izdavanjem viza obeshrabruju i strane gostujuće profesore i znanstvenike.

Iako je pojačana kontrola pri izdavanju viza pogodila sve posjetitelje u Sjedinjene Države, sigurnosne provjere se posebno odražavaju na znanstvenike i studente s područja prirodnih znanosti i tehnologije. Na njih se, naime, odnosi jedan dodatni korak u sigurnosnoj provjeri, nazvan Visa Mantis, kojime američke obavještajne i policijske službe provjeravaju osobe koje bi mogle biti zainteresirane za tajne znanstvene ili tehnološke informacije, ili za robe čiji je promet pod kontrolom. Upravo je program Visa Mantis odgovoran za produženje roka u kojemu se riješi zahtjev za vizu u prosjeku za gotovo 70 dana.

Stručnjaci tvrde da američka znanost i visokoškolska nastava ne može izdržati takvo smanjenje 'priljeva mozgova' na dulji rok. Godina, dvije, još se izdrži, kažu, ali više od toga rezultira krizom - Sjedinjene Države ovise o najboljim umovima sa svih strana svijeta kako bi stvarale kreativnu znanost.

XS
SM
MD
LG